У НАБУ розповіли, як Приватбанк кредитував пов'язаних осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НАБУ розповіли, як Приватбанк кредитував пов'язаних осіб

Кредит&Депозит
1223
Керівники і засновники 36 компаній, які отримали кредити в Приватбанку в рамках реструктуризації його кредитного портфеля перед націоналізацією, є нинішніми або колишніми співробітниками групи Приват.
Про це розповів директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник в інтерв’ю “Дзеркалу тижня”.
В ході реструктуризації в кінці 2016 року заборгованість по кредитах 193 старих позичальників Приватбанку була закрита новими кредитами 36 позичальників, у яких не було реальних застав – тільки майнові права на майбутні поставки товару.
“Новими кредитами 36 позичальників в середньому в розмірі 4-4,5 млрд грн закрили заборгованість по тілу і за відсотками по кредитах 193 попередніх позичальників. Однак відмінність в тому, що серед тих 193-х були в тому числі реальні застави – рухоме і нерухоме майно. Тут же тільки майнові права на майбутні поставки товару”, – зазначив глава НАБУ.
Ситник підкреслив, що розслідування триває, співробітники НАБУ перевірять згадані 36 компаній.
Він повідомив також, що НАБУ допитало заступника голови Національного банку Катерину Рожкову у справі про зловживання чиновників НБУ. Підозрюваних у справі поки немає, а юридичну оцінку діям співробітників НБУ дадуть за результатами розслідування.

Довідка Finance.UA:

  • 18 грудня 2016 року уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку.
  • В результаті аудиту з’ясувалося, що 100% корпоративного кредитного портфеля Приватбанку було видано пов’язаним особам, і фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд грн.
  • 1 липня 2017 року настав термін внесення застав по зв’язаних кредитах у Приватбанку, однак колишні бенефіціари фінустанови Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов не виконали свої зобов’язання.
  • У зв’язку з невиконанням зобов’язань колишніми власниками “Приватбанку” влада почала процедуру примусового стягнення боргів.
  • За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, колишні акціонери можуть потрапити під кримінальну відповідальність.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас