Облік тепла та води: в Кабміні розвіяли головний міф про нові правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облік тепла та води: в Кабміні розвіяли головний міф про нові правила

Казна та Політика
3872
У Кабінеті міністрів пояснили, як будуть рахувати тепло і воду після набрання чинності Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», — випливає з повідомлення на офіційному сайті уряду.
«Один з головних міфів — нібито закон дозволяє ігнорувати показання індивідуальних (квартирних) лічильників. Насправді, якщо говорити про багатоквартирні будинки, то закон виділяє два види вузлів обліку теплової енергії, холодної і гарячої води: вузол комерційного обліку (загальнобудинковий) та вузли розподільного обліку (квартирні)», — йдеться у поясненнях.
Як наголошується в повідомленні, вузол комерційного обліку служить для вимірювання об’єму всієї теплової енергії/води, спожитої в будівлі. Тобто, саме за показаннями його приладів обліку буде визначатися, скільки всього теплової енергії або води використовували всі споживачі в будівлі. Цей обсяг необхідно розподілити між споживачами в будинку — тобто, визначити, хто скільки послуг отримав і скільки повинен за них заплатити. Саме для цього і будуть використовуватися квартирні лічильники.
Крім цього, як розповіли в Кабміні, закон передбачає такий базовий принцип розподілу: обсяг, визначений за допомогою загальнобудинкового вузла, буде розподілятися між споживачами пропорційно до показань квартирних лічильників. Завдяки такому підходу нібито буде зніматися проблема «різниці в показаннях» (різниця між сумою показань квартирних лічильників та показаннями загальнобудинкового в результаті різного класу точності), а також проблема втрат внаслідок витоку води з внутрішньобудинкових мереж через їх незадовільний стан.
«Отже, закон і надалі передбачає використання показань квартирних лічильників при розрахунках за комунальні послуги», — заявляють в уряді.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас