Порошенко підписав закон, який полегшує Україні виплати за держборгом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон, який полегшує Україні виплати за держборгом

Казна та Політика
970
Президент України Петро Порошенко підписав закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів нерезидентів-інвесторів в цінні папери” (законопроект №7052). Про це повідомили в прес-службі президента, сказано в матеріалі Сегодня.
Згідно з повідомленням, даний закон, прийнятий Верховною Радою 7 вересня, уточнює перелік операцій з державними цінними паперами, доходи від яких, отримані нерезидентами, не підлягають оподаткуванню.
Нагадаємо, в пояснювальній записці до документа йдеться, що закон дозволяє звільнити від сплати податків доходи, отримані нерезидентами у вигляді процентів, дисконту за державними цінними паперами – якщо їх виплачує Мінфін як емітент.
Як пояснив раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман, цей закон дозволяє заощадити на обслуговуванні держборгу України. За його словами, Україна з цим законом може вже у вересні провести перезапозичення, вийшовши на зовнішні боргові ринки, і зменшити навантаження з виплат державного боргу України на держбюджет.
Як відомо, в жовтні 2015 року власники 13 з 14 випусків єврооблігацій України на загальну суму 14,36 млрд доларів і 600 млн євро підтримали їх реструктуризацію:
80% суми змінюються на нові єврооблігації з пролонгацією терміну погашення на чотири роки;
20% – на державні деривативи, виплати за якими в 2021-2040 рр. залежатимуть від темпів зростання ВВП країни. Так, якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3%, виплат за паперами не буде. Якщо приріст реального ВВП складе від 3% до 4%, виплата по паперах складе 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% – то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%.
Зазначені умови за деривативами будуть діяти тільки після того, як номінальний ВВП України досягне 125,4 млрд доларів США – нагадаємо, за підсумками 2016 року ВВП України склав 91,7 млрд доларів за поточним курсом НБУ.
Крім цього, в 2021-2025 роках виплати за деривативами будуть обмежені 1% ВВП.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас