Вчені перетворили клітини шкіри на рухові нейрони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені перетворили клітини шкіри на рухові нейрони

Технології&Авто
322
Важливість відкриття в тому, що вченим вдалося зробити це без використання стовбурових клітин. Тепер техніка дасть простий спосіб вивчати людські мотонейрони в лабораторних умовах і знайти ліки від важких хвороб, повідомляється на Sciencedaily.
Мотонейрони або рухові нейрони забезпечують моторну координацію і підтримання м’язового тонусу. Вчені кажуть, що відмінно вивчили їх у мишей. З людиною все інакше, дістати рухові нейрони живого пацієнта неможливо. Але саме з ними пов’язані деякі нейродегенеративні захворювання, наприклад, бічний аміотрофічний склероз або спінальна м’язова атрофія. Це небезпечні захворювання, які ведуть до паралічу і ранньої смерті. Штучне виведення рухових нейронів вирішить проблему з браком матеріалу для дослідження: тепер вчені можуть просто трансформувати клітини шкіри і вивчати отримані нейрони. Це наблизить пошук ліків від цих хвороб.
Відкриття методу належить вченим з Вашингтонського університету. Вони відзначають, що його важливою особливістю є те, що при трансформації клітин їм вдалося уникнути стадії стовбурових, і в цьому є декілька позитивних моментів. Коли в дослідженні використовуються так звані індуковані стовбурові клітини, то це відразу піднімає етичну сторону питання, тому що такі клітини близькі до ембріональних стовбурових клітин і здатні перетворюватися на різні клітини дорослої людини.
Також важливо те, що, уникнувши стадії стовбурових клітин, вченим вдалося зберегти вихідний вік трансформованої клітини. Якщо клітини шкіри взяті у людини, якій 40 років, то й у мотонейронів збережуться всі особливості, характерні для цього віку. Це важливо, тому що велика частина нейродегенеративних захворювань розвивається і посилюється протягом життя. Клітини, отримані із стовбурових, не мають тих особливостей, які людина накопичує з роками, вони фактично нові і чисті, тому мало корисні для вивчення. Новий же метод вирішує цю проблему: можна вирощувати вже вікові рухові нейрони.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас