У НБУ заявили, що зростання інфляції в Україні вище за прогнозоване — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ заявили, що зростання інфляції в Україні вище за прогнозоване

Казна та Політика
982
У Національному банку України заявили, що зростання інфляції в країні вище за прогнозоване. Про це в інтерв’ю повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. На запитання “Ви залишили без змін прогноз щодо інфляції – 9,1% на кінець року. Які ризики ви бачите для цього прогнозу?” Сологуб відповів: “Інфляція йде вище за прогнозну траєкторію в цьому році. Цей ефект почався ближче до літа. Але зростання інфляції сконцентроване в чотирьох товарних групах. На них припадає близько 40% всього зростання індексу споживчих цін. Якщо ж дивитися на структуру кошика, то частка цих чотирьох груп в ньому становить менше ніж 20%”.
Він повідомив, що, по-перше, в липні ціни на овочі зросли більш ніж на 40% у зв’язку з несприятливими погодними умовами. Друга група – підакцизні товари, зокрема, тютюнові вироби. Ціни на них зросли на 43% в липні в річному вираженні. Причини дві – зміна системи дистрибуції на ринку і збільшення ставок акцизів. Зі зростання 43% приблизно половина припала на підвищення акцизу, а половина – на зміну структури ринку. Ще дві групи товарів, подорожчання яких призвело до прискорення інфляції, – м’ясомолочні продукти. Зростання цін на них, в першу чергу, пояснюється тим, що Україна почала активніше завойовувати світові ринки, і водночас в короткостроковому періоді зріс внутрішній попит.
Це впливає на внутрішню пропозицію. Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, в Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції) у липні 2017 року була зафіксована інфляція 0,2% в порівнянні з інфляцією 1,6% у червні 2017 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас