Встановлено новий рекорд ККД багатоперехідних сонячних модулів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Встановлено новий рекорд ККД багатоперехідних сонячних модулів

Енергетика
1189
Міжнародній групі вчених вдалося підвищити ефективність багатоперехідних фотоелементів до 35,9%. Поки що конструкція модулів вимагає використання дорогих матеріалів, але інженери сподіваються, що поступово ціна компонентів буде знижуватися, а панелі з високим ККД стануть більш доступними.
Група інженерів з Національної лабораторії по вивченню відновлюваної енергії США (NREL), Швейцарського центру електроніки і мікротехнології (CSEM) і Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) розробила сонячні модулі з багатоперехідною структурою і рекордними показниками ефективності.
Щоб досягти максимального ККД, вчені експериментували з кремнієвими модулями і різними напівпровідниковими матеріалами III-V групи. Двоперехідні сонячні панелі на основі гетероперходного кремнієвого модуля і верхнього модуля з арсеніду галію (GaAs) продемонстрували ККД 32,8%, побивши попередній рекорд вчених. У 2016 році ефективність становила 29,8% при схожій структурі. Інженери створили триперехідні модулі з шаром фосфіду галію індію (GaInP) з ККД 35,9%.
Для порівняння — в березні група інженерів з німецького Інституту сонячних енергосистем імені Фраунгофера (ISE) і австрійський виробник напівпровідників EV Group (EVG) поставила новий рекорд ефективності кремнієвих багатоперехідних сонячних елементів, домігшись ККД 31,3%.
Як пояснили вчені в прес-релізі, зазвичай такі показники ефективності демонструють дорогі мультиперехідні фотоелементи, що повністю складаються з матеріалів III-V групи.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас