Шпек: Частка держави на банківському ринку в Європі не перевищує 10%. В Україні вже 53% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шпек: Частка держави на банківському ринку в Європі не перевищує 10%. В Україні вже 53%

Казна та Політика
365
В Україні частка держави на банківському ринку значно перевищу аналогічні показники у європейських країнах. На це в інтерв’ю «Главкому» вказав голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек.
«У середньому частка держави на банківському ринку в країнах Єврозони не перевищує 10%. У нас вона сьогодні вже становить 53%. І, незважаючи на підписаний навесні Меморандум з МВФ щодо зменшення частки держави на банківському ринку, вона, навпаки, може зростати. Це станеться, якщо народні депутати дозволять «Укрпошті» набути банківських функцій, що передбачено законопроектом №6061», – сказав він.
За його словами, для зменшення частки держави на ринку потрібна приватизація банків, яка має розпочатися «вже зараз». Шпек радить на першому етапі такої приватизації залучити до неї міжнародні фінансові організації як міноритарних акціонерів, які будуть гарантами покращення якості корпоративного управління та маяком для великих інвесторів.
«Ми не лише позичальники у ЄБРР чи в Світовому банку. Ми там і акціонери. Ми можемо впливати і на їхню політику та діяльність. І можемо до них звернутися і сказати: «Допоможіть нам». Все дуже легко зробити. Але треба змінити склад наглядових рад банків», – зазначає екс-міністр економіки.
«Робота над зміцненням корпоративного управління та корпоративної культури з боку держави дуже важлива. Доки за стратегічний розвиток держпідприємств відповідатимуть чиновники, а не управлінці, доти ті підприємства будуть збиткові. Проект закону про корпоративне управління в державних банках був внесений в парламент. Та, чи то наприкінці минулого року, чи на початку цього, його відкликали. Мета була поправити кілька речень, щоб не трапилось так, що новий закон змусить перезатверджувати наглядову раду «Приватбанку». Мовляв, там і так усе правильно. Ну, і з того часу цей проект до парламенту не повертався. А в уряді йдуть дискусії: ви що, такий механізм реформування спостережної ради призводить до втрати урядом контролю за власністю! Ой-ой, виходить, мета не приватизувати, а контролювати?», – додав Шпек.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас