Хіміки створили наліпки для виявлення зіпсованих продуктів


Хіміки створили наліпки для виявлення зіпсованих продуктів

Вчені створили розумні наліпки для продуктів і косметики, які покажуть, якщо продукт зіпсується.

Про винахід вони розповіли на 254-му Національному з’їзді і виставці Американського хімічного товариства.

Наліпки виконані з паперу, обробленого індикаторною речовиною – стійкими неорганічними частинками. При взаємодії з потенційно небезпечними хімічними з’єднаннями або бактеріями вони змінюють колір.

«Наліпки можна використовувати для різних цілей, включаючи визначення небезпечних речовин в їжі, антиоксидантів або вільних радикалів», — розповідає їх творець Сільвана Андреєску.

Зокрема, за складом антиоксидантів можна буде з’ясовувати місце виробництва вина або чаю. Тестуючи наклейки, дослідники в тому числі змогли виявити за їх допомогою присутність охратотоксину А – токсичної речовини, що виробляється пліснявими грибами і часто зустрічається в зернах кави, злаках і інших продуктах. В майбутньому команда розраховує також домогтися виявлення сальмонели та кишкової палички.

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

  • !

    Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на агентство "УНІАН", в будь-якому вигляді суворо заборонено.

Дивись також
Рейтинг популярності матеріалу «Хіміки створили наліпки для виявлення зіпсованих продуктів» на Finance.ua - 2.3
В Контексті Finance.ua