НБУ вдосконалив порядок видачі небанківським фінустановам ліцензії на переказ коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вдосконалив порядок видачі небанківським фінустановам ліцензії на переказ коштів

Фондовий ринок
305
Національний банк України (НБУ) удосконалив порядок видачі небанківським фінансовим установам (НФУ) ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, повідомляється на веб-сайті центробанку.
Зазначені зміни передбачені новим положенням про порядок видачі небанківським фінансовим установам ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, затвердженим постановою правління НБУ №80 від 17 серпня 2017 року, яка набирає чинності 22 серпня.
“Нове положення про ліцензування переказу коштів передбачає аналіз структури власності ліцензіата і його ділової репутації. Крім того, регулятор приділятиме значну увагу вивченню бізнес-планів підприємств, які планують діяльність з переказу коштів, і дослідженню їх фінансового становища”, – цитується в повідомленні заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова.
Нове положення, зокрема, визначає перелік умов для видачі таких ліцензій і розширює перелік необхідних документів; вилучає внутрішні документи з фінансового моніторингу з переліку необхідних для отримання ліцензії, водночас зобов’язує НФУ розробити і затвердити відповідні документи протягом місяця після отримання ліцензії.
Положення також визначає вимоги до НФУ щодо розкриття відомостей про їхню структуру власності та порядок надання таких відомостей; встановлює вимоги до фінансового стану НФУ, їхньої ділової репутації, а також ділової репутації їхніх керівників та власників істотної участі; ставить в обов’язки НФУ, які отримали ліцензії на переказ коштів і надають послуги з прийому готівки для подальшого її переказу, визначити у внутрішніх документах порядок розрахунку ліміту залишку готівки в касі пунктів прийому готівки і періодичність проведення інкасації готівки.
Крім цього, новий порядок передбачає ширший від чинного перелік підстав для відмови у видачі ліцензій і підстав для відкликання.
Згідно з постановою встановлюється перехідний період для небанківських фінансових установ, які вже мають ліцензію на переказ коштів, для приведення своєї діяльності у відповідність з новими вимогами. Зокрема, ліцензіатам необхідно протягом двох місяців з дати набрання постановою чинності подати в НБУ анкету (за встановленою формою) і відомості про свою структуру власності відповідно до нових вимог. НФУ, що мають ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків та генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, відомості про структуру власності відповідно до цього пункту не подають.
Ліцензіатам також необхідно протягом шести місяців з дня набрання чинності нової постанови забезпечити приведення своєї діяльності, структури власності, фінансового становища і ділової репутації у відповідність з її вимогами і направити в НБУ письмове завірення про їх відповідність вимогам положення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас