Новий закон про валюту без податкової амністії продовжить існування "паралельних валютних реальностей" - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон про валюту без податкової амністії продовжить існування "паралельних валютних реальностей" - думка

Валюта
1964
Національний банк України представив проект закону “Про валюту”, після прийняття якого має втратити чинність “Декрет про валютне регулювання”, що діє з 1993 року.
Незважаючи на те, що новий законопроект має кілька переваг у порівнянні з застарілим актом, він продовжує логіку валютного контролю (в новій версії – валютного нагляду) пострадянської епохи і консервує існування двох “паралельних реальностей”: заснованої на законодавстві і реальної ситуації з використанням валюти, вважає член Ради НБУ Олена Щербакова.
Окремі законодавчі акти, що регулюють оборот валюти, діють переважно в пострадянських державах, для Європи і США така практика не характерна.
“Найоптимальнішим підходом буде внесення змін до вже існуючих законодавчих актів: “Про Національний банк”, “Про банки і банківську діяльність”, до Податкового та Митного кодексів. Новий закон фактично дублює декрет, але, на відміну від оригінального документа, є рамковим і занадто багато залишає на відкуп НБУ. Більше того, багато норм нового законопроекту вже містяться, наприклад, в розділі про грошово-кредитну діяльність регулятора в законі про Національний банк”, – пише автор у своєму матеріалі для ZN.UA.
Надмірна зарегульованість валютного ринку відлякує інвесторів. Крім того, електронне декларування чітко продемонструвало, що валютне законодавство в Україні дотримується далеко не всіма.
“У найбагатших українців нерухомість за кордоном, частки в іноземних компаніях, інші активи в розвинених країнах. Навіть якби вони легально в Україні купували свої валютні мільйони, то їм би довелося разом з членами сімей роками ходити в обмінники, щоб акумулювати стільки валюти в рамках дозволених сум. Але біля обмінників їх ніхто не бачив”, – констатує експерт.
На думку автора, якщо перед зміною валютного регулювання не провести загальне декларування та амністію капіталів, то будь-який новий закон, як і чинне законодавство, виконуватися не буде.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас