Підняти не можна понизити: як Кабмін домовляється з МВФ про ціну на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підняти не можна понизити: як Кабмін домовляється з МВФ про ціну на газ для населення

Енергетика
1087
Після регулярних обіцянок прем’єра Володимира Гройсмана, що ціна на газ для українців взимку не буде зростати, уряд вже більше місяця намагається змінити методику її розрахунку. Чиновники розуміють, що якщо цього не зробити, то з 1 жовтня відбудеться подорожчання вартості газу майже на 17-19%.
Як стало відомо РБК-Україна, у Кабінеті міністрів зараз розглядають одразу кілька варіантів перерахунку ціни на газ – основний і запасний. Ключовий з них передбачає, що при визначенні ціни палива буде враховуватися період, коли газ на європейському ринку максимально дешевий. Це, на думку уряду, дасть змогу в майбутній опалювальний сезон зберегти вартість тисячі кубометрів газу для українців на нинішньому рівні – 4942 гривень.
За інформацією видання, саме цей варіант Кабмін має намір прийняти на своєму найближчому засіданні в середу, 23 серпня. Але питання ціни на газ і методика її розрахунку – одна з ключових умов меморандуму з МВФ. Тому чиновники, перестраховуючись, вже кілька тижнів намагаються переконати Фонд у своїй правоті. Зараз Фонд знаходиться в діалозі з урядом. Але, чим би не закінчилися ці консультації, політичне рішення, схоже, вже прийнято. Гройсман “не бачить об’єктивних підстав для зростання ціни на газ для українців. Є ймовірність, що вже у вересні ця позиція “зіграє проти” українського уряду, оскільки може негативно вплинути на перегляд програми фінансування від МВФ.
Джерела РБК-Україна повідомили, що в п’ятницю ввечері, 18 серпня, відбувся черговий раунд консультацій уряду з МВФ з приводу зміни методики розрахунку ціни на газ для населення. Цю інформацію підтвердили відразу три джерела з різних міністерств. Діалог з Фондом чиновники ведуть з липня. Спочатку обмінювалися листами, а з 7 серпня – у режимі відеозв’язку. Але єдиної думки про результат цих переговорів в уряді немає.
Незалежні один від одного чиновники по-різному оцінили підсумок нарад з Фондом. Один з високопоставлених співрозмовників, знайомий з подробицями переговорів, заявив РБК-Україна: “МВФ не заперечує проти внесення змін в методику в частині коригування розрахункового періоду”. Інший чиновник, не менш обізнаний про ситуацію, цю інформацію не підтвердив, уточнивши, що поки ще “триває дискусія та обмін думками”.
Такий перегляд повинен проходити раз на півроку – 1 квітня і 1 жовтня (початок і кінець опалювального сезону). Цей механізм розрахунку ціни газу більш відомий в Україні, як положення про спеціальні зобов’язання НАК “Нафтогаз України”, які покладені на компанію для забезпечення газом населення, релігійних організацій, теплокомуненерго, і закріплений урядовою постановою №187 від 22 березня цього року. Згідно з цим документом, режим спецобов’язків НАКу діє з 1 квітня цього року до 1 квітня 2018 року. На цей період “Нафтогаз” купує газ для забезпечення вищевказаних категорій споживачів “Укргазвидобування” і “Чорноморнафтогазу” за ціною 4849 гривень за тис. кубометрів (без ПДВ) і продає його за 4942 гривні за тис. кубометрів.
Для того, щоб розуміти, чи відрізняються ці цифри від імпортної ціни більше, ніж на 10%, і чи потребують вони корегування з жовтня, Міністерство енергетики і вугільної промисловості має до 1 липня опублікувати ціну газу на своєму офіційному сайті. Міненерговугілля досі цього так і не зробило. Більш того, рівно місяць тому Кабінет міністрів затвердив фінансовий план “Нафтогазу” на 2017 рік, але із застереженням. Тоді уряд не погодився з тією ціною газу для населення, на підставі якої НАК сформував свій головний фінансовий документ. Кабмін доручив компанії в місячний термін перерахувати показники фінплану. Цей термін минув 19 серпня.
Але в НАКу порахували, що відхилення перевищує 10%, і формували свій фінплан з урахуванням того, що з 1 жовтня ціна газу для населення повинна була зрости на 19% – до 5873 гривні за тис. кубометрів, а вартість газу внутрішнього видобутку складе 5706 гривень за тис. кубометрів (без ПДВ). Після того, як уряд з розрахунками держкомпанії не погодився, головний комерційний директор групи “Нафтогаз” Юрій Вітренко прокоментував дії чиновників у Facebook: “Нафтогаз” в проекті фінплану використовував ціну, яка повинна була бути встановлена Кабміном у відповідності з нормативними актами самого ж Кабміну”. У п’ятницю, 18 серпня, “Нафтогаз” звернувся до Міненерговугілля з проханням все ж опублікувати ціну на газ для населення на опалювальний період.
Джерело РБК-Україна в “Нафтогазі” пояснило, що поки що “законних підстав для перерахунку фінплану у компанії немає”: “Поки не змінено постанову Кабміну, ми зобов’язані слідувати її нормам. Тим більше, що наш фінплан затверджений урядом, і немає підстав зараз його міняти. Або нехай уряд змінює свою постанову, або Міненерговугілля має опублікувати ціну на газ”. Але у прем’єра Володимира Гройсмана інша думка. Задовго до розгляду фінплану НАКу, ще в лютому, він вже обіцяв українцям, що “ніякого підвищення тарифів на газ для потреб населення не відбудеться”. У четвер, 17 серпня, він підтвердив, що “ціни на газ за рішенням уряду зростати не будуть”, оскільки для цього немає жодних підстав”.
Що Кабмін обговорює з МВФ? Уряд вже місяць шукає різні способи, щоб виконати обіцянку прем’єра та не допустити зростання вартості газу у наступному опалювальному сезоні. У Кабміні розуміють, що підвищення спричинить за собою зростання тарифів не тільки на газ, але і на тепло, і на гарячу воду. А таке рішення навряд чи оцінять українці. Крім того, якщо газ подорожчає, то закладених у липні до держбюджету додаткових 14,1 млрд гривень на виплату житлових субсидій все одно не вистачить. І тоді чиновникам доведеться шукати приблизно аналогічну суму коштів у держскарбниці, щоб субсидувати населення. Найпростіший варіант, який дозволить Гройсману і його кабінету утримати зростання ціни на газ, – змінити методику її розрахунку. Саме цей варіант уряд обговорює з МВФ з липня.
У розпорядженні РБК-Україна опинився проект змін до постанови №187, яким пропонується при розрахунку ринкової ціни враховувати не середню ціну газу за 12 місяців, а на два періоди – з 1 квітня по 1 жовтня 2016 року і з 1 квітня по 1 липня 2017 року. Згідно з пояснювальною запискою до документа, в ці терміни відбувалася закупівля газу і його закачування у сховища. На думку чиновників, такий перенос дозволить при формуванні вартості газу враховувати низькі “літні” ціни на німецькому хабі NCG. А це, в свою чергу, дозволить утримати зростання розрахункової вартості газу таким чином, щоб вона не відхилялася від імпортного паритету більш ніж на 5,6%. Тоді у Кабміну будуть підстави залишити ціну на газ на опалювальний період на нинішньому рівні – 4942 гривень за тис. кубометрів. Також документом переносяться терміни публікації вартості газу на офіційному сайті Міненерговугілля з 1 липня на 1 вересня. Офіційно свою позицію МВФ з цього питання не висловлює.
За інформацією РБК-Україна, після того, як уряд заявив про наміри змінити методику розрахунку ціни на газ, керівник місії для України Європейського департаменту Фонду Рон ван Рооден в липні направив Кабміну лист, в якому вказав, що пропозиції українських чиновників МВФ не підтримуються. Період для розрахунку ринкової ціни 12 місяців – обов’язкова умова, яку було погоджено Фондом при перегляді програми фінансування для України ще в минулому році. В оточенні віце-прем’єра Володимира Кістіона, який курирує енергетичний блок в уряді, вважають, що плановані зміни не суперечать домовленостям з основним для України кредитором.
МВФ не проти. Жоден структурний маяк не порушується. У зворотному вас переконують ті, хто лобіює зростання цін на газ”, – заявив РБК-Україна чиновник з апарату віце-прем’єра, повідомивши, що уряд, швидше за все, внесе зміни в наступну середу, 23 серпня. Втім, за день до останньої зустрічі уряду з МВФ, два джерела РБК-Україна в Кабміні запевняли, що Фонд поки що не згоден з пропозицією української влади змінити методику розрахунку ціни. “МВФ досі наполягає на виконанні автоматичного перегляду ціни”, – говорив у четвер, 17 серпня, один із співрозмовників. “МВФ хоче підвищення ціни. Кажуть, щоб ми дотримувалися затвердженої методики перегляду ціни”, – підтверджував інший чиновник. Кабмін підготував кілька запасних варіантів для обговорення з Фондом, які дозволять не допустити зростання вартості газу. Ці варіанти будуть запропоновані МВФ, якщо він не ухвалить зміни. У розпорядженні РБК-Україна виявилися розрахунки, які пропонують по-іншому розраховувати вартість газу українського видобутку.
Його обсяг, необхідний країні, становить майже 14 млрд кубометрів, тоді як імпортного потрібно лише 3,7 млрд кубометрів. В уряді вважають, що доцільно газ внутрішнього видобутку рахувати за німецьким хабом – 188,2 долара за тис. кубометрів, але без урахування вартості його транспортування і тарифів на вхід-вихід в ГТС. Чиновники в енергетичному блоці уряду називають цей варіант розрахунку “справедливим”, оскільки насправді український газ не транспортується з Європи. В уряді порахували, що в цьому випадку ціна газу на наступний опалювальний сезон підвищиться менш ніж на 5% – до 5184 гривень за тис. кубометрів. Відповідно, згідно з діючою методикою, ціна не буде потребувати коригування і залишиться на нинішньому рівні (тобто 4942 гривні).
Другий варіант розрахунків уряду взагалі передбачає зниження ціни на газ до 4120 гривень за тис. кубометрів. Для цього пропонується розраховувати ціну газу таким чином, ніби паливо експортується і продається на німецькому хабі. У цьому випадку буде враховуватися ціна самого палива, вартість його транспортування від України до хаба і тарифи “на вихід”. На момент публікації статті, інформація про долю запасних варіантів розрахунків також суперечлива. Одне джерело, представник енергетичного блоку Кабміну, стверджує, що ці цифри були передані МВФ у п’ятницю як додаткові аргументи української сторони.
Два інших співрозмовника РБК-Україна в Кабміні наполягають, що з МВФ як і раніше обговорюються зміни до методики. Втім, рішення з газового питання Кабмін, ймовірно, ухвалить політичне. За інформацією РБК-Україна, утримання зростання вартості газу для населення і, як мінімум, збереження її на нинішньому рівні схвалив президент Петро Порошенко. “Уряд обговорював це питання з главою держави. Він підтримав рішення Кабміну про те, що підстав для зростання ціни на газ зараз немає”, – запевнило видання джерело в уряді, знайоме з ситуацією.
“Все що завгодно може бути затверджено без погодження з Фондом. Але в даному випадку це буде неправильно. І якщо так зробити, Фонд обов’язково напише, що це рішення потрібно змінити до наступного перегляду (програми фінансування від МВФ для нашої країни, – ред.). А наступний перегляд у нас у вересні”, – говорить інший чиновник, який не підтримує ідею зі зміною періоду розрахунку ціни на газ. Співрозмовник нагадав, що позитивний підсумок перегляду програми, за яким слідує виділення траншу МВФ, можливий тільки в тому випадку, коли всі питання врегульовані. За його словами, питання ціни на газ все ще є пунктом меморандуму з МВФ, який необхідно виконувати. Джерело видання припускає, що, можливо, в майбутньому цей пункт знову стане предметом переговорів з Фондом, коли мова піде про перегляд програми фінансування для України, але зараз про це рано говорити.
Марія Цатурян
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас