У Канаді створили безпілотник з "кігтями", здатний сідати на вертикальну стіну (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Канаді створили безпілотник з "кігтями", здатний сідати на вертикальну стіну (відео)

Технології&Авто
519
Інженери з канадського Шербруцького університету розробили новий безпілотний літальний апарат літакового типу, здатний сідати на жорсткі вертикальні поверхні.
Про це повідомляє N+1 з посиланням на IEEE Spectrum.
Для посадки на вертикальні поверхні безпілотник S-MAD оснастили виступаючими вперед лапками – спицевидными опорами, на кінці яких розташовані пластини з кігтиками. Цими кігтиками безпілотник чіпляється і утримується на стіні.
Інженери надихнулися птахами, які можуть використовувати свої крила для створення підйомної сили під час посадки, коли їх швидкість вже практично дорівнює нулю. У безпілотному апараті використовується принцип пілотування, схожий на виконання фігури вищого пілотажу “дзвін” – коли літак знаходиться носовою частиною вгору, а його швидкість за будь-якою з вісей дорівнює або майже дорівнює нулю. Таке зависання можливе завдяки тязі двигуна і балансу.
S-MAD при підльоті до вертикальної поверхні спрацьовує елеронами і кермами висоти таким чином, щоб прийняти майже перпендикулярне положення по відношенню до початкової траєкторії. Він спочатку знижує оберти електродвигуна, щоб не набрати висоту, а продовжити загальний горизонтальний рух, а потім їх трохи збільшує, щоб утриматися на потрібній висоті. До стінки апарат притискається вже інерцією, після чого може вимкнути двигун і залишитися висіти на кігтях. Зліт відбувається просто ввімкненням електромотора.
Під час випробувань S-MAD виконав 20 успішних посадок на стіну з 20. При цьому апарат заходив на вертикальну посадку з різними горизонтальними швидкостями. На думку розробників, нова технологія посадки стане у нагоді довголітаючим безпілотникам з живленням від сонячних батарей. Такі апарати, які вичерпали заряд основних акумуляторів, могли б сідати на стіни, заряджатися за допомогою сонячних панелей і летіти далі.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас