Застійне майбутнє РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Застійне майбутнє РФ

Світ
2499
2014 рік став початком кризи російської економіки. З початком падіння світових цін на нафту і газ російська економіка втратила стійкість і почала рух від стабільного підйому в період 2000-2007 років до зниження зростання, а потім і до падіння ВВП, з погіршенням всіх ключових економічних показників.
Додатковим драйвером погіршення ситуації стали міжнародні санкції за воєнний конфлікт з Україною, які можуть обійтися Російській Федерації в трильйони рублів. На думку експертів, потенціал економічного розвитку Росії в існуючій зараз економічної моделі себе вже вичерпав. Без зміни економічного курсу і скасування санкцій на країну чекають роки стагнації та застою.
Нестабільна економіка
Наскільки російська економіка може бути дестабілізована за рахунок зовнішнього впливу, наочно показала криза 2008 року. Економічна модель країни має яскраво виражений сировинний характер. Основою російського експорту є паливно-енергетична продукція, питома вага якої в структурі експорту – понад 70%. Зниження світових цін на енергоносії автоматично позначається на рівні валютних надходжень.
Нестабільна ситуація на глобальних ринках в останні роки, включаючи і різке зниження вартості на ключові товари російського експорту, політично несприятлива для країни обстановка і введення санкцій з боку США та ЄС, призвели до дестабілізації фінансової системи, більш ніж двократної девальвації національної валюти і розбалансування загальної економічної ситуації.
Після зниження темпів зростання в 2013-2014 роках падіння ВВП в країні в 2015 році склало близько 4%, це один з найгірших показників за останнє десятиліття.
Падіння світових цін на сировину та енергоносії призвело до двократної девальвації рубля, зростання рівня інфляції, зниження темпів промислового виробництва і будівництва, обсягів зовнішньої торгівлі, скоротилися інвестиції в основний капітал, знижуються реальні доходи населення.
Застійне майбутнє РФ
За останні три роки ситуація з багатьма економічними показниками значно погіршилася. Порівняно з 2014 роком рівень зовнішньої торгівлі знизився в 1,8 разу, оборот роздрібної торгівлі знизився на 15%, а реальні доходи населення стали на 10% меншими.
Рівень ВВП, розрахований в доларах США, знизився з 2,2 трлн дол. у 2013 році до 1,1 трлн доларів в 2016 році, або в 2 рази. Країна за рівнем ВВП відкотилася на 15 місце у світі, пропустивши вперед Мексику. За рівнем ВВП на душу населення Росія знаходиться на 76-му місці в світі.
По суті, економіка Росії вже два роки перебуває в рецесії, і підстав для швидкого подолання кризових явищ в країні поки що немає.
Залишається проїдати резерви
Економічний удар від зниження цін на енергоносії Росія змогла витримати завдяки накопиченим раніше валютним резервам і різкій девальвації національної валюти. За останні два роки майже повністю були витрачені накопичення Резервного фонду. Ще є резерви у Фонді національного добробуту, які раніше планувалося використовувати на підвищення пенсій, але тепер будуть направлятися на фінансування витрат країни.
Загалом, якщо вартість нафти не знизиться до 20 доларів і нижче, існуючі накопичення при зваженій політиці наявного запасу міцності дозволять Росії перебувати в нинішньому стані ще 10-15 років навіть без економічних реформ і модернізації економіки.
Швидкого економічного краху, як це озвучують деякі експерти, швидше за все, не відбудеться. Одна з причин – позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Профіцит зовнішньої торгівлі поступово скорочується, в 2016 році він становив 104 млрд доларів, що майже в 2 рази менше, ніж у 2014 році.
Однак на тлі рубля, що девальвує, профіцит зовнішньої торгівлі допомагає Росії поповнювати валютні резерви і фінансувати витрати бюджету.
З санкціями, але без майбутнього
Після введення санкцій у Росії значно звузилися можливості для залучення інновацій та інвестицій, обмежені можливості зовнішнього кредитування, перекритий доступ до передових зарубіжних технологій, знизився імпорт багатьох видів промислового обладнання.
Відтік капіталу з країни набув небачених раніше масштабів. У 2014 році з Росії виведено 154 млрд доларів, у 2015 році – 58 млрд дол., і понад 20 млрд доларів у 2016 році. Тільки за останні три роки російська економіка втратила 232 млрд доларів.
За оцінкою Інституту стратегічного аналізу (Росія), щороку від наявності санкцій країна втрачає близько 1-1,5% ВВП. Продовження санкцій щорічно обходиться Росії в 900 млрд рублів. З початку запровадження економічних обмежень Росія втратила близько 2,5 трлн рублів.
Санкції і війна в Сирії завдали відчутного удару по зовнішньоекономічних зв’язках Росії з важливими партнерами, такими як Євросоюз і Туреччина, прискорилося виведення капіталу, обмежені можливості залучення іноземних інвесторів, які можуть надати технології для модернізації економіки. Туристична галузь на межі розорення. Під великим питанням низка важливих проектів, таких як постачання військових транспортних літаків в Індію і будівництво атомної електростанції в Туреччині. Вихід з цих проектів для Росії означає втрати десятків мільярдів доларів.
Російський уряд вже змирився з думкою, що повністю адаптуватися до санкцій неможливо. Навіть якщо економіка вийде на рівень зростання, він все одно буде нижчим, ніж у тому випадку, якщо б санкцій не було.
Глобально для Росії небезпека санкцій в тому, що вона фактично виводиться за межі головних інноваційних і технологічних трендів, які зараз закладають ключові правила розвитку світової економіки в середньостроковій перспективі.
Нестратегічний партнер
Кризовий характер економіки і перебування Росії під санкціями помітно знижують її економічну та інвестиційну привабливість. Що відбилося і на українсько-російській зовнішній торгівлі.
За результатами 2016 року частка Росії у зовнішній торгівлі України знизився до 10%. У 2012 році цей показник становив 46%.
Росія продовжує залишатися великим, але вже не ключовим торговим партнером для України. У минулому році близько 40% зовнішньої торгівлі нашої країни припало на Євросоюз. Зростає зовнішньоторговельне співробітництво України з країнами Азії та Африки.
Враховуючи наявність воєнно-політичного конфлікту, який не буде розв’язано найближчим часом, розраховувати на поліпшення торговельного та економічного співробітництва між Україною і Росією не доводиться.
Швидше за все, у середньостроковій перспективі можна очікувати подальшого зниження частки Росії у зовнішній торгівлі нашої країни, поки економічний вплив північно-східного сусіда не знизиться до рівня, прийнятного з точки зору нашої національної безпеки.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас