Відкрито новий шлях «підживлення» надмасивних чорних дір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрито новий шлях «підживлення» надмасивних чорних дір

Технології&Авто
854
Європейська Південна Обсерваторія (ESO) повідомляє про те, що дослідникам вдалося ідентифікувати раніше невідомий шлях «підживлення» речовиною надмасивних чорних дір.
Спостереження проводилися на Дуже Великому Телескопі ESO: фахівці за допомогою спектрографа MUSE (Multi-Unit Spectroscopic Explorer) вивчали процеси відриву газу від галактик. Зокрема, досліджувалися так звані галактики-медузи. Ці утворення отримали свою назву через характерні довгасті «щупальця» речовини, які виступають на десятки тисяч світлових років за межі галактичних дисків.
«Щупальця» галактик-медуз формуються в скупченнях галактик в ході процесу «приливного обдирання». «В результаті гравітаційних взаємодій галактики починають з великою швидкістю рухатися всередині скупчень, стикаючись при цьому з гарячим і щільним газом: їх наче обдуває потужним потоком вітру, який відриває газові “пасма” від галактичних дисків і стимулює всередині цих пасом спалахи зореутворення», — зазначає ESO.
З’ясувалося, що в центрі шести з семи досліджених галактик-медуз розташовані надмасивні чорні діри, які живилися оточуючим газом. Іншими словами, виявлено сильний зв’язок між «приливним обдиранням» і присутністю активних чорних дір. Раніше такий механізм підживлення чорних дір речовиною ніхто не спостерігав.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас