Як в Україні зросли ціни на ліки за рік (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні зросли ціни на ліки за рік (інфографіка)

Казна та Політика
544
В Україні продовжують дорожчати ліки. Про це свідчать дані моніторингу цін за рік у п’яти містах-мільйонниках країни, надані експертами Економічного дискусійного клубу (ЕДК), повідомляє “Сегодня”.
Ціни на препарати зросли на 10-13% – приблизно, як і пенсії. А адже саме пенсіонери – головні клієнти аптек.
Минулого тижня прем’єр Володимир Гройсман доручив МОЗ, МВС і МЕРТ з’ясувати, чому ряд лікарень закуповують ліки за завищеними цінами, спричиняючи тим самим їх подорожчання на ринку. Прем’єр назвав чотири препарати: парацетамол, аспірин, онопон і адреналін, вказавши, що зафіксовані факти їх купівлі за ціною на 90% вище середньої по країні. “Це тільки чотири препарати. Такі дії вимагають уваги правоохоронних органів”, – зазначив прем’єр.
Ціни на мінімальну аптечку з 10 позицій, куди увійшло найнеобхідніше для надання першої допомоги: бинт, вата, йод, серцеві, знеболюючі, не надто різняться за регіонами. Виявилося, що найдорожча аптечка – в Одесі (173 грн). За рік вона подорожчала на 18 грн (11,6%). У Києві – 172 грн, і теж маємо зростання +10% за рік. Найдешевша аптечка – у Дніпрі: 163 грн (+10,5%). А найбільше за рік вдарила по гаманцю львівська аптечка – зростання з 148 до 167 грн, або на 13%.
Piccy.info - Free Image Hosting
Виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин розповів, що ціни на ринку медикаментів державою не регулюються.
Експерт прогнозує, що, незважаючи на тривале зміцнення гривні, немає сенсу чекати зниження цін на фармринку, оскільки валютні ризики її осіннього подорожчання, про які вже говорять фінансисти, все одно закладаються в ціну.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас