У Boeing пропонують вишиковувати літаки один за одним під час польоту для економії палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Boeing пропонують вишиковувати літаки один за одним під час польоту для економії палива

Фондовий ринок
1557
Фахівці корпорації Boeing намагаються знайти відповідь на питання, яке хвилює всі без винятку авіакомпанії – як знизити вартість польотів. Цього разу авіаційна індустрія вирішила в буквальному сенсі запитати ради у природи.
Запозичувати пропонується той самий принцип, який використовують перелітні птахи для економії своїх сил під час міграції. Ідея полягає в тому, щоб літаки більшу частину часу польоту проводили в групі, шикуючись у V-подібної формації. Це дозволяє машинам, які йдуть у хвості, ковзати по повітряній хвилі, залишеній літаками, що летять попереду.
Іншими словами, вони зустрічають менший опір повітря, як і птахи, які летять за своїм ватажком. Один літак зможе так вести за собою ще два інші – по одному на кожне крило, від яких і піднімаються вихори.
В Національному управлінні США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) дотримуються схожої думки. За розрахунками його фахівців, застосування такого методу дозволить зменшити витрату палива на 10-15%.
“Уявіть собі машину, яка тягне за собою причіп, або велосипедиста, за яким їде інший. Якщо ви летите у вірному порядку, то витрачаєте менше палива. Але щоб досягти цього ефекту, це потрібно робити протягом тривалого часу”, – розповів Bloomberg віце-президент Boeing з розробки продуктів Майкл Синнетт.
Однак у цієї теорії є багато значних недоліків. Використання повітряних потоків від літака, що йде попереду, можливе, але для цього задня машина повинна летіти з ювелірною точністю. Нинішні технічні засоби це дозволяють, але для цього також потрібно, щоб маршрути рейсів збігалися. Справа в тому, що ефективно використовувати повітряні вихори можна на висоті понад 9 тис. метрів. І польотні плани доведеться складати, виходячи з цього. Експерти запевняють, що пасажирські авіакомпанії таких графіків дотримуватися не зможуть. Можливо, цей метод можна застосувати для військової або транспортної авіації.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас