Максим Пархоменко: пенсійна реформа в Україні. Хто? Як? Скільки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: пенсійна реформа в Україні. Хто? Як? Скільки?

Особисті фінанси
3603
Восени в Україні в другому читанні розглянуть проект пенсійної реформи. Багато хто вже зараз шукає відповіді на питання: від чого залежатиме розмір пенсії, яким буде мінімальний розмір, і хто, за якою формулою отримуватиме максимальну пенсію? Давайте спробуємо розібратися.
У новому законопроекті будуть змінені правила розрахунку не тільки віку, а й страхового стажу, по досягненні якого буде нараховуватися пенсія.
Починаючи з 2018 року для виходу на пенсію потрібно буде мати за плечима 25 років необхідного стажу. Щороку до цього показника буде додаватися ще один рік, таким чином, вже в 2028 він становитиме 35 років.
Сама формула розрахунку пенсії непроста. Вона розраховується із загального стажу, окладу майбутнього пенсіонера і середньої заробітної плати по країні.
За останні 10 років останній показник не змінювали, в результаті з жовтня поточного року проведуть перерахунок пенсій для 5 млн. українців, з чого можна очікувати збільшення пенсій від 50 до 1000 гривень.
При цьому, раніше у формулі брав участь коефіцієнт вартості стажу, в рамках якого до кожного року додавалися додаткові 1.35, і в залежності від складності роботи він міг зростати.
З поточного року цей коефіцієнт знизять до 1, що в цілому спричинить зниження розміру пенсій на третину. Вигідний новий закон тільки для пенсіонерів, які вийшли на пенсію ще в 2007 році. Їм якраз буде збільшена пенсія за рахунок перерахунку років, що раніше не використовувалися.
Таким чином, розрахунок пенсій буде змінений, вихід на пенсію також буде розраховуватися по-іншому.
Уже з наступного року, в разі відсутності належного стажу, буде виплачуватися розрахункова пенсія, яка може бути нижчою від мінімальної на сьогоднішній день.
Якщо громадянин не напрацював належного стажу, то в цьому випадку він втрачає право на пенсію. Замість неї буде виплачуватися соціальна допомога.
Варто зазначити, якщо вам не вистачатиме цього стажу, його можна буде докупити.
Щомісяця буде обходитися в 22% відсотка від мінімального окладу, що на сьогодні дорівнює 704 гривні. Докупити максимально можна 24 місяці.
Але якщо ви захочете купити рік цілком, то його вартість буде в 2 рази вища за перший рік і в 1.5 рази вища за другий.
Таким чином, з урахуванням поточної мінімалки сума з 8424 грн зросте до 16848 грн, і в загальному за два роки складе 29 568. З урахуванням того, що мінімалка буде тільки зростати, ця сума буде теж рости з кожним роком.
Самі пенсії обіцяють підвищувати і переглядати щорічно. Через 4 роки рівень середньої зарплати як показник збираються підвищувати +50% вище його зростання.
Таким чином, в разі зростання середнього окладу на 300 гривень у розрахунку рахуватимуть як 450. Але при цьому обов’язкове підвищення на 100% рівень інфляції знизять всього до 50%.
У разі інфляції на рівні 8%, перерахунок робитимуть тільки виходячи з 4% зростання.
Ці показники будуть досягнуті за рахунок зростання податкових ставок для підприємців першої групи (їх зобов’яжуть виплачувати 100% ставку єдиного податку, яку на зараз вони оплачують тільки на 50%).
Зрівняють пенсії для вчених, чиновників місцевої влади, прокурорів, депутатів і журналістів за рахунок ліквідації для них спеціальних пенсій. Пенсії, що були призначені раніше, будуть виплачуватися, як і раніше.
В цілому, поточні нововведення покликані поліпшити стан бюджету. Чому це потрібно? В першу чергу через те, що більша частина нашого бюджету йде на латання дірок пенсійного фонду. Ніяка зміна керівництва країни, відкриття нових ринків або вступ до ЄС кардинально не зможе привести до поліпшення ситуації з ним.
Адже вже найближчим часом один працюючий українець буде годувати більш ніж одного пенсіонера. Це призводить до кардинального дисбалансу в нашій системі і гроші замість того, щоб вирушати в сферу освіти або оборони, просто буде йти на пенсіонерів.
Обсяг цих дотацій буде тільки збільшуватися. Єдиний реальний спосіб для поліпшення ситуації є зниження дотацій до пенсійного фонду, що в цілому призведе до посилення умов отримання пенсій.
Важливо розуміти, що в майбутньому держава не зможе забезпечити вас достатньою пенсією. Це не припущення – це факт. Виходячи з цього, виникає питання, як нам жити далі, якщо держава не зможе забезпечити нас?
Цілком легко можна піти по стопах жителів Європи, які вже довгий час використовують страхове пенсійне накопичення і цілком спокійно живуть на пенсію, яку вони накопичили самі, що можемо зробити і ми.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас