Вадим Іосуб: чого чекати від показника міжнародних резервів НБУ до кінця року? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: чого чекати від показника міжнародних резервів НБУ до кінця року?

Казна та Політика
422
За липень міжнародні резерви України за попередніми даними знизилися на $176,2 млн до $17.795 млн в еквіваленті. НБУ у своєму прес-релізі з цього приводу зазначив, що «резерви залишилися майже на рівні попереднього місяця», оскільки скорочення склало менше ніж 1%. «Незначне» (знову-таки в термінології Нацбанку – авт.) скорочення резервів відбулося через витрати на обслуговування держборгу._
При цьому з початку року приріст резервів перевищив 15,2%, з позначки $15.445 млн.
Основними факторами, що вплинули на динаміку резервів у липні, за даними Нацбанку, були:
а). Надходження на користь уряду $157,9 млн від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті;
б). Валютні інтервенції НБУ на міжбанківському ринку, у результаті яких чиста купівля валюти Нацбанком склала $29,8 млн. Так, протягом липня Нацбанк купив на міжбанку $64,7 млн.
Водночас, регулятор один раз виступив як продавець валюти, продавши на аукціоні $34,9 млн. НБУ спеціально підкреслив: разовий продаж валюти не був пов’язаний з намаганням штучно підтримати курс гривні.
Вихід Нацбанку на міжбанківський ринок з продажем валюти був пов’язаний з необхідністю згладити надмірні коливання, які спостерігались у зв’язку із збігом 4 липня вихідного дня в США (День Незалежності) і робочого дня в Україні, і, як наслідок, відсутності надходжень валютної виручки напередодні;
в). Платежі уряду з погашення і обслуговування державного боргу в сумі $579,4 млн, з якої $510 млн – погашення та обслуговування ОВДП, номінованих у валюті.
НБУ акцентує увагу, що на початок серпня обсяг міжнародних резервів покриває 3,6 місяця імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.
Очевидно, що до кінця року на витрачання резервів в першу чергу буде впливати обслуговування та погашення зовнішнього і внутрішнього валютного боргу. На їх зростання – більшою мірою надходження нових позик від МВФ, меншою – чиста купівля валюти національним банком на міжбанківському ринку.
На початку серпня Україна вже виплатила Міжнародному валютному фонду $450 млн за програмою stand by від 2014 року.
За заявою представника НБУ, слова якого навело Громадське телебачення, в серпні – грудні поточного року обсяг виплат перед МВФ, як за основною сумою боргу, так і відсотків за ним, становить близько $1 млрд. На думку регулятора, ці виплати не становлять загрози для обсягу міжнародних резервів. НБУ вже врахував ці виплати, прогнозуючи зростання міжнародних резервів до $20 млрд на кінець цього року.
У липні черговий транш МВФ було відкладено на осінь. Його виділення пов’язується з земельною та пенсійною реформою і успіхами в боротьбі з корупцією. Таким чином, динаміка резервів до кінця року буде залежати виключно від надходження нових кредитів, а ті, у свою чергу, від успіху проходження пакету реформ через Верховну Раду.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас