Безпілотні літаки заощадять авіакомпаніям $35 млрд на рік - UBS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безпілотні літаки заощадять авіакомпаніям $35 млрд на рік - UBS

Технології&Авто
451
Перехід на безпілотні літаки не тільки забезпечить авіакомпаніям відчутні економічні переваги, а й підвищить безпеку польотів, вважають аналітики UBS.
За їхніми оцінками, авіаперевізники зможуть заощадити понад $35 млрд за рахунок переходу на авіалайнери, управляти якими буде автоматична система. Як пише Financial Times, в такому випадку компаніям більше не доведеться платити пілотам, знизяться витрати на пальне і страхування.
Головною перешкодою залишається небажання споживачів довіритися автопілоту: в недавньому опитуванні 54% з 8 тис. респондентів заявили, що не сядуть у літак, яким управляє робот. І лише 17% були беззастережно згодні на такий політ.
При цьому учасники опитування у віці від 18 до 30 років краще готові до змін – у цій групі 30% осіб не заперечують проти роботизації польотів, і аналітики UBS вважають, що з часом ставлення до цієї теми в суспільстві зміниться.
Американський аерокосмічний концерн Boeing Co. раніше повідомляв про свій інтерес до таких технологій, а минулого тижня оголосив, що займеться розробкою бортової радіоелектронної апаратури літаків. У червні віце-президент Boeing Майк Сіннет говорив, що зараз, коли на ринку з’явилися дрони вартістю менше $1000, “всі базові елементи технології безпілотних літаків вже доступні”.
В даний час пілоти комерційних літаків активно використовують комп’ютерні системи під час зльоту, посадки та інших операцій.
На думку аналітиків UBS, для початку авіакомпанії скоротять число пілотів на комерційних рейсах з двох до одного, причому попервах другий пілот допомагатиме в управлінні польотом з наземного диспетчерського пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас