У США вчені видалили з ДНК людського ембріона ген, який відповідає за захворювання серця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США вчені видалили з ДНК людського ембріона ген, який відповідає за захворювання серця

Технології&Авто
1831
У Орегонському науково-медичному університеті група вчених з Інституту біологічних досліджень Солка (Каліфорнія) та Інституту Фундаментальних Наук (Південна Корея) успішно видалила з ДНК людського ембріона ген з мутацією, що відповідає за розвиток захворювання. Дослідження опубліковане в Nature, коротко про нього розповідає Associated Press.
Використовуючи технологію СRISPR-Cas9, що дозволяє «редагувати» гени, вчені успішно видалили ген з мутацією, яка викликає гіпертрофічну кардіоміопатію. Це захворювання серця. За статистикою, воно зустрічається у одного з 500 осіб і може стати причиною раптової смерті.
Процедура була успішною в 42 випадках з 58, тобто в 72% випадків. Само собою, дослідники працювали з ембріонами, спеціально вирощеними для експерименту, і не планували їх подальший розвиток. Всі вони були знищені після п’яти діб розвитку.
В рамках експерименту вчені запліднили спермою чоловіка, в генах якого є відповідна мутація, яйцеклітини 12 здорових жінок. Одночасно вони вводили в яйцеклітини СRISPR-Cas9, який вирізав з чоловічої ДНК мутований ген.
Як пояснює The New York Times, вчені ввели в яйцеклітину матеріал для виправлення ДНК за допомогою штучно створеного здорового гена, але ембріони використовували замість нього здоровий ген з материнської ДНК.
«Ми виявили, що ембріони самі лагодять себе, якщо є здорова копія гена», – заявив один з учених проекту, Шухрат Міталіпов.
Це говорить про те, що редагувати гени людини за допомогою СRISPR-Cas9 і створювати «дизайнерських» дітей (з певним кольором очей, фігурою тощо) набагато складніше, ніж вважалося до цього дослідження.
При цьому вчені підкреслюють, що за час експерименту ніяких відхилень і небажаних змін ДНК не спостерігалося.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас