Олег Дерлюк, В'ячеслав Лаба: IT-бізнес і офшори. Про мінімізацію ризиків податкових перевірок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Дерлюк, В'ячеслав Лаба: IT-бізнес і офшори. Про мінімізацію ризиків податкових перевірок

Фондовий ринок
557
На сьогоднішній день досить сильний податковий тягар лягає на IT компанії, які працюють в Україні. Нагадаємо, що ставка податку на прибуток в Україні становить 18%.
Як наслідок українські IT-компанії часто використовують закордонні компанії і офшори з метою оптимізації та зменшення свого податкового тягаря.
Наприклад, IT сектор часто використовує іноземні компанії для оптимізації своїх витрат і може зменшувати податкові відрахування по заробітній платі в 8-10 разів, при цьому взагалі не платити ПДВ і податок на прибуток.
Відповідно, виникає запитання: «А чи законне взагалі використання офшорів або зарубіжних компаній?». Однозначно важко відповісти, але є чітке розуміння того, що в українському законодавстві немає чіткої заборони і обмеження на створення і використання зарубіжних компаній і офшорів.
Хоча в законодавстві існує обмеження на інвестування у статутні капітали компаній і придбання їх акцій.
Однак, оскільки оптимізація оподаткування часто тісно пов’язана з ухиленням від податків у країні діяльності, саме наявність офшору або оншору в IT компанії є вагомою зачіпкою для контролюючих органів.
Незважаючи на вищезазначене, оптимізація оподаткування за допомогою зарубіжних компаній залишається законною тільки до моменту, поки контролюючі органи не доведуть, що схеми, які використовують компанії, є методом умисного ухилення від сплати податків.
Таким чином, щоб мінімізувати несприятливі правові ризики і не дати контролюючим органам зайву підставу для проведення у Вас перевірок, необхідно дотримуватися певних рекомендацій:
По-перше, слід грамотно працювати з ризиками при розробці та впровадженні схем оптимізації оподаткування.
По-друге, використовувати іноземні юрисдикції, виходячи з детального економічного аналізу Вашого власного бізнесу, проведеного грамотним фахівцем-консультантом. Не піддаватися віянням моди.
По-третє, використовувати такі методи контролю, які б повністю виключали Вашу афілійованість, взаємопов’язаність із зарубіжними компаніями. Не зберігати документи зарубіжних компаній в офісі, не використовувати їх без потреби.
По-четверте не використовувати українські компанії, коли в цьому немає потреби, так само не використовувати іноземні компанії без потреби.
По-п’яте, що стосується зберігання документів щодо офшорів, закордонних компаній, банківських рахунків компанії, рекомендуємо орендувати банківські скриньки і бажано не одну, в різних банках і розташованих в різних місцях. В цих скриньках Ви зможете зберігати всю договірну документацію, первинну документацію, реєстраційні документи, due diligence документацію і т. д.
Насамкінець варто зазначити, що грамотний підхід до податкового структурування бізнесу послужить для мінімізації ризиків податкових перевірок в IT компаніях.
Олег Дерлюк, директор юридичного департаменту Maxpay,
В’ячеслав Лаба, юрист Maxpay
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас