Народним обранцям не вигідно вирішувати фінансові проблеми кредиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Народним обранцям не вигідно вирішувати фінансові проблеми кредиторів

Кредит&Депозит
592
Зростання проблемних кредитів у балансах українських банків до 57,73% портфеля пов’язане з небажанням депутатів приймати необхідні закони, з непрацюючим повноцінно законом про фінансову реструктуризацію і недостатньою свободою менеджменту держбанків.
Таку думку озвучила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.
«Верховна Рада не приймає необхідні закони. Як показав наш аналіз, 60% депутатів є позичальниками і у половини з них NPL – тобто прострочена заборгованість. Зрозуміло, що їм невигідно приймати закони і щось міняти. Мінфін виношує ідею створення компанії, яка буде займатися викупом проблемки, група іноземних консультантів займається врегулюванням NPL, є ідеї у інших учасників ринку. Але на виході немає нічого, що може врегулювати ситуацію», – зазначила Олена Коробкова.
У парламенті зависли законопроекти, які повинні врегулювати права кредиторів, деякі моменти споживчого кредитування, фінансового моніторингу, валютних кредитів фізичних осіб, запуску нормальної процедури третейських судів. Кілька недоліків проявилося після запуску закону про фінансову реструктуризацію боргів підприємств.
«Ми спочатку думали, що 30% проблемних позик підприємств пройде через процедуру і після реструктуризації в систему повернеться 50 млрд. грн. Але поки подано тільки 4 заявки, 2 з яких вже відпрацьовано. Сподіваємося, що найближчим часом держбанки активніше підключаться до цього процесу», – зазначила Коробкова.
Вона сказала, що найвищий показник непрацюючих кредитів, який відзначають в державних банках, також пов’язаний з «дірками» в законах, які ускладнюють роботу менеджменту державних структур в прийнятті важливих рішень.
«Держбанкам складніше списати проблемний кредит, провести фінреструктурізацію, зробити будь-яку операцію. Навіть рішення про зміну ставок складніше провести, тому що це може бути пов’язано з прямим збитками держави. Якщо збиток буде, то дії менеджменту, які до цього призвели, можуть бути розцінені як протиправні. І ТОПи бояться брати на себе відповідальність. Рішення мають прийматися в Комісії та наглядовій раді – а це представники державних структур. Ніхто не хоче мати питання і проблеми з прокуратурою і т.д. Комерційним банкам в цьому плані набагато легше», – впевнена Коробкова.
Як повідомив на своєму сайті Нацбанк, частка проблемних кредитів в банківській системі України на 1 липня 2017 року склала 57,73%, що на 1,34% більше, ніж місяцем раніше. Найвище співвідношення неробочих кредитів до обсягу кредитного портфеля зафіксовано у держбанків – 73,1%, тоді як у неплатоспроможних банків – 54,7%, у іноземних банківських груп – 47,97%, а найнижчий показник у банків з приватним капіталом – 24,75%.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас