Кабмін відмовився виплачувати "Нафтогазу" компенсації за поставку газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін відмовився виплачувати "Нафтогазу" компенсації за поставку газу

Казна та Політика
885
Кабінет Міністрів не бачить підстав для виплати будь-якої компенсації Національній акціонерній компанії “Нафтогаз України” за поставки природного газу населенню за так званою спеціальною ціною.
Про це йдеться в повідомленні на сайті Кабміну.
“Чистий прибуток НАК “Нафтогаз України” в 2016 році склав 22,5 млрд гривень, що в порівнянні з попереднім роком в рази більше (збиток 36,3 млрд гривень в 2015 році). Такі доходи свідчать, що економічно обґрунтованих витрат компанія не несе, особливо з огляду на те, що в структурі поставок газу – 95% “Нафтогаз” поставляє населенню за так званою спеціальною ціною. Тож про яку додаткову компенсацію може йти мова при таких доходах?!”, – заявляє віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон.
Згідно з повідомленням, Кабмін вважає, що нинішній рівень прибутку “Нафтогазу” виключає виплату будь-якої компенсації компанії за поставки природного газу населенню за так званою спеціальною ціною.
Кабмін вважає неприпустимим отримувати надприбуток за рахунок найбільш незахищених верств населення.
Згідно з повідомленням, структура поставок газу “Нафтогазом” за спеціальною ціною – 95% населення, 4% – бюджетним організаціям і на ринкових умовах промисловості – 1%, в кореляції з торішніми доходами, підтверджує, що втрат компанія не несе.
Кабмін посилається на п. 7 ст. 11 закону України “Про ринок природного газу”, де зазначено, що суб’єкт ринку природного газу, на якого покладаються спеціальні зобов’язання, має право на отримання компенсації економічно обґрунтованих витрат і з урахуванням допустимого рівня прибутку.
Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 19 липня ухвалив рішення задовольнити позов “Нафтогазу” до Кабміну і зобов’язати уряд визначити джерела фінансування та порядок визначення компенсації, яка надається суб’єктам ринку природного газу, на яких покладаються спеціальні зобов’язання.
Також суд визнав протиправною бездіяльність уряду, який не визначив джерела фінансування і порядок виплати компенсації “Нафтогазу”.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас