Оксана Ферчук: обов'язкова ProZorroсть. Про результати публічних електронних закупівель у цифрах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оксана Ферчук: обов'язкова ProZorroсть. Про результати публічних електронних закупівель у цифрах

Казна та Політика
574
Реформа держзакупівель в Україні стартувала ще в лютому 2015 року, коли Система публічних електронних закупівель ProZorro почала працювати в тестовому режимі.
Однак далеко не всі держустанови нашої країни поспішили перейти на електронні торги добровільно. 1 серпня 2016 року, відповідно до Закону “Про державні закупівлі”, всі без винятку державні замовники зобов’язані проводити надпорогові торги через ProZorro (понад 200 тис. грн для товарів і послуг та понад 1,5 млн грн для робіт).
З цього моменту минув рівно рік і експерти торгового майданчика Zakupki.Prom.ua – офіційного учасника системи ProZorro – підсумували результати впровадження системи.
Головні підсумки
За весь час роботи ProZorro (близько 2,5 років) в ній провели майже 540 тис. конкурентних торгів.
При цьому 75% з них припало на останній, обов’язковий рік. А ось показник економії за останні 12 місяців – ще більший – майже 90% від загальної цифри.
В цілому ж головні підсумки роботи системи виглядають таким чином:
Лідери попиту
За рік обов’язкового використання електронної системи найбільше державних грошей – понад 107 млрд грн – було витрачено на придбання нафтопродуктів, палива та електроенергії.
Хоча цю категорію товарів майже наздогнали роботи, пов’язані з об’єктами завершеного і незавершеного будівництва – вони обійшлися майже в 102 млрд грн.
За кількістю оголошених конкурентних торгів протягом усього часу роботи ProZorro в лідерах залишаються продукти харчування і напої (за очікуваною вартістю вони на п’ятому місці). За останні два з половиною роки в системі для їх придбання було проведено понад 65 тис. тендерів.
Однак є й інші категорії, які також стабільно залишаються в лідерах за рівнем попиту:
Регіони-рекордсмени
Безумовним рекордсменом за кількістю оголошених торгів був і залишається Київ з показником, який перевищує 93 тис. тендерів за останні 12 місяців. Це легко пояснюється розташуванням в столиці органів центральної влади та великих промислових підприємств. Вони проводять велику кількість закупівель, очікувана вартість яких може обчислюватися мільярдами. Саме тому в загальному регіональному рейтингу Київ не береться до уваги.
Серед усіх регіонів України за час роботи ProZorro виділяється Дніпропетровська область.
З одного боку, місцева влада ще в 2015 році зобов’язала своїх держзамовників проводити в електронному вигляді всі закупівлі понад 3 тис. грн. З іншого – в регіоні ведеться ретельний моніторинг роботи закупівельників на предмет їх чесності та відповідності принципам роботи системи.
Все це допомагає забезпечувати велику кількість торгів, що проходять через ProZorro, і підвищувати їх якість.
В цілому рейтинг топ-регіонів за рік обов’язкової роботи системи виглядає так:
  • дані зібрані за конкурентними процедурами за період з 1 серпня 2016 по 1 серпня 2017 року.
Оксана Ферчук, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас