Порошенко підписав закон "Про Конституційний суд України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон "Про Конституційний суд України"

Казна та Політика
364
Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про Конституційний суд України”, який покликаний підвищити рівень захисту конституційних прав громадян.
Як повідомила прес-служба президента України в понеділок, П. Порошенко зазначив, що підписаний документ є складовою частиною судової реформи, яка спрямована на забезпечення права громадян України на справедливий суд.
За словами президента, цей закон містить два принципові нововведення.
“Абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів у судді Конституційного суду”, – підкреслив П. Порошенко, зазначивши, що кожен буде мати можливість ознайомитися з тим чи іншим кандидатом.
Інша новація, як повідомляється, полягає в можливості будь-якої юридичної (виключаючи представників держави або місцевого самоврядування) або фізичної особи подати скаргу до Конституційного суду, чого раніше ніколи в історії України не було.
“Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи у звичайних судах, вважає, що закон, який було застосовано при прийнятті рішення щодо неї, є неконституційним, то їй більше не доведеться шукати народних депутатів або президента – вона отримає, нарешті, право безпосередньо звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд повинен розглянути і винести відповідне рішення”, – підкреслив глава держави.
“Вважаю, що це істотно підвищує рівень захисту конституційних прав і свобод громадян”, – сказав П. Порошенко.
Як повідомлялося, 13 липня 2017 року Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому закон про Конституційний суд України.
Даний закон імплементує зміни в Конституцію України в частині правосуддя, визначає порядок організації і діяльності КС.
Крім того, закон передбачає зміну процедури обрання і призначення уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Тепер омбудсмена парламент буде призначати відкритим голосуванням, а не шляхом таємного голосування бюлетенями.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас