Порошенко підписав закон про звільнення від штрафів за неподання накладних через кібератаки, - Южаніна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон про звільнення від штрафів за неподання накладних через кібератаки, - Южаніна

Казна та Політика
557
Депутат Верховної Ради від фракції “Блок Петра Порошенка”, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявляє, що Президент Петро Порошенко підписав закон про звільнення від штрафів тих платників податків, які не подали податкові накладні через кібератаку.
Про це вона написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
“Президент підписав закон України від 13.07.2017 №2143-VIII (щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж платників податків)… В найближчому номері “Голосу України” закон буде опублікований. Цей закон набирає чинності з дня, наступного після дня його опублікування”, – написала вона.
13 липня Верховна Рада прийняла відповідний закон.
“Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних мереж призвело до втрати і блокування інформації. Значна кількість платників податків користувалися М.Е.Doс, за допомогою якої проводилася процедура реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань і формування податкової звітності по ПДВ. Починаючи з 5 липня реєстрація податкових накладних/розрахунків коригувань і формування податкової звітності через М.Е.Doс неможлива в результаті проведення слідчих дій департаментом кіберполіції”, – повідомлялося в пояснювальній записці до документу.
Чинними нормами Податкового кодексу встановлено великі штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних (від 10 до 50% суми ПДВ – ст.1201 Податкового кодексу України, від 2 до 50% від обсягу пального – ст.1202 Податкового кодексу України).
У зв’язку з цим законом вносяться зміни до Податкового кодексу і передбачається термін, в який платник податків зобов’язаний відновити бази даних обліку, пошкоджені в результаті кібератаки.
Крім того, законом звільняються платники податків від штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних, складених в період з 1 по 30 червня 2017 року.
Також буде надана можливість зареєструвати такі податкові та акцизні накладні до 31 липня 2017 року.

Довідка Finance.UA:

  • 27 червня була здійснена масова кібератака, спрямована на інформаційно-телекомунікаційні системи значної кількості платників податків, яка призвела до припинення функціонування комп’ютерних систем.
  • За даним фактом платниками податків були подані заяви про пошкодження комп’ютерних систем в департамент кіберполіції Національної поліції.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас