Готівка виходить з ужитку в китайських містах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівка виходить з ужитку в китайських містах

Світ
572
Майже у всіх великих містах Китаю люди використовують смартфони для оплати. Наприклад, в ресторанах першим ділом офіціант запропонує вам розплатитися за допомогою WeChat або Alipay, а потім вже заговорить про готівку.
Перехід відбувся разюче швидко. Ще три роки тому ніхто і не думав про це, всі використовували готівку. «З технічної точки зору, це, ймовірно, одне з найважливіших нововведень, вперше воно відбулося в такому масштабі в Китаї і на даний момент широко поширене тільки там», — сказав Річард Лім, керуючий директор венчурної компанії GSR Ventures.
Китайський інтернет вельми специфічний, важко усвідомити, що Facebook або Google можуть бути повністю заблоковані, поки не звикаєш обходитися без них. А месенджер WeChat з його системою взаємодій на QR-коді, навпаки, стає найважливішою частиною повсякденного життя — з новими знайомими ви обмінюєтеся не візитками або телефонами, а QR-кодами. Навіть заповзятливі музиканти, що грають на вулицях китайських міст, виставляють дошки з QR-кодами, щоб перехожі могли саме так перерахувати їм гроші.
За даними консалтингової фірми iResearch, в 2016 році мобільні платежі в Китаї досягли $5,5 трлн, що приблизно в 50 разів перевищує обсяг американського ринку.
На практиці це означає, що Tencent і фінансовий підрозділ Alibaba, Ant Financial, дві китайські інтернет-компанії, які керують WeChat і Alipay, знайшли золоту жилу. Обидві компанії можуть заробляти на транзакціях, стягувати гроші з інших компаній за використання платіжних платформ і збирати дані платежів, які будуть використовуватися у всьому: від нових кредитних систем до реклами.
За матеріалами:
The New York Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас