NASA може здійснити пілотований політ до Марса, але у відомства не вистачає грошей на висадку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA може здійснити пілотований політ до Марса, але у відомства не вистачає грошей на висадку

Технології&Авто
496
Національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору США (NASA) вже досить давно роздумує про пілотовану місію на Марс, а світова громадськість все більше проймається ідеями колонізації нашої Сонячної системи. Але ось зараз заступник адміністратора NASA з пілотованих космічних операцій Вільям Герстенмайєр підтвердив те, про що багато хто вже давно здогадувалися: за нинішніх обсягів фінансування NASA аж ніяк не зможе відправити людей на Марс, повідомляє ресурс Ars Technica.
«Я не можу назвати дату, коли люди висадяться на Марсі, і причина тому… бюджет, та його частина, яка приблизно на 2% нижча за розрахунковий рівень витрат, нам не вистачає поверхневих систем для Марса, — сказав Вільям Герстенмайєр на зустрічі, організованій Американським інститутом аеронавтики і астронавтики. — Вхід [в атмосферу планети – прим. ред.], спуск і посадка — неймовірно складні завдання для нас».
Іншими словами, з поточним бюджетом NASA може долетіти до Марса, але розробка необхідних для входу в атмосферу, спуску і посадки технологій не вписується в поточний бюджет.
Подальший розвиток подій буде повністю залежати від того, чи отримає NASA додаткове фінансування з бюджету.
В рамках зустрічі Герстенмайєр згадав про можливу місію на Місяць, особливий інтерес для агентства представляє область з величезними покладами водяного льоду. Нинішній план NASA передбачає будівництво станції Deep Space Gateway на орбіті Місяця з метою її подальшого використання як плацдарму для майбутніх місій з освоєння космосу.
Всі ці розмови нагадують «переливання з пустого в порожнє», але реальність така, що NASA необхідно зберегти максимальну гнучкість і тримати громадськість у курсі ситуації. Пригнічує тут те, що NASA є урядовою організацією і ніякої стабільності тут не може бути в принципі – при кожній зміні влади плани можуть змінюватися, особливо такі далекі й амбітні плани, як політ на Марс. Але це зовсім не означає, що NASA відмовляється від місії на Марс, як вже поспішили повідомити деякі ресурси. Агентство робить все можливе, щоб місія відбулася, але стає все очевидніше, що в питанні освоєння космосу йому необхідно більше покладатися на приватний сегмент (SpaceX, Blue Origin і United Launch Alliance), ніж на свою дуже дорогу і дуже «непунктуальну» ракету.
Зараз NASA планує відправити перших марсовиків до Червоної планети в 2033 році. Так що вся надія на Ілона Маска і його SpaceX з більш ранніми термінами.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас