Рада схвалила новий закон про Конституційний суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада схвалила новий закон про Конституційний суд

Казна та Політика
467
Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №6427-д “Про Конституційний Суд України”. За документ проголосували 245 парламентаріїв.
Так, документом передбачається введення на законодавчому рівні порядку реалізації права на конституційну скаргу; приведення у відповідність до вимог Конституції України процедури здійснення Конституційним судом України конституційних проваджень.
Підкреслимо, що, згідно з висновком Головного юридичного управління ВР, законопроект не відповідає окремим положенням Конституції України, не містить в окремих випадках завершених механізмів правового регулювання і не узгоджується з іншими законами України. Також планується конкретизувати конституційні принципи діяльності КСУ при здійсненні конституційного провадження, законодавчо закріпити нову організаційну структуру Конституційного суду України, яка дозволить суду ефективно реалізовувати свої повноваження.
Зазначимо, в доопрацьованому проекті вдосконалено конкурсні засади відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України, виключено положення про необхідність сплати збору за подачу конституційної скарги суб’єктами, які її подають.

Довідка Finance.UA:

  • Законопроект передбачає створення нового інституту конституційної скарги як механізму захисту прав і свобод громадян.
  • Конституційний суд діятиме в складі колегій, Сенатів або Великої палати.
  • В рамках колегій будуть вирішуватися питання про відкриття конституційного провадження, Сенати розглядатимуть питання за індивідуальними скаргами громадян, а Велика палата займатиметься питаннями щодо конституційності законів України, актів Верховної Ради та офіційного тлумачення Конституції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас