Експерт розповів, як українцям позбутися монополії ЖЕКів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, як українцям позбутися монополії ЖЕКів

Особисті фінанси
1638
Монополії ЖЕКів в Україні більше немає. Кожен будинок може обрати керуючого або найняти керуючу компанію, яка займатиметься його справами. Про це розповіла Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.
“У Києві з 1 липня вдвічі підвищили квартплату. Це за прибирання ліфтів, сходів, вивезення сміття, освітлення, використання технічної води. Міська влада обґрунтувала подорожчання тим, що вже три роки не переглядали тарифи. Хоча ціни змінилися значно. На пальне, енергоносії. І хотілося б зарплати підвищити працівникам. В середньому зараз одна сім’я в столиці сплачує від 150 до 300 гривень квартплати. Після подорожчання рахунки зростуть удвічі”, – говорить Марія Яковлєва.
За словами експерта, споживачам практично не відомо, скільки складає в квартплаті вивіз сміття, прибирання, тощо.
“Це завжди було згорнуто в одну плату. Бо ЖЕКи мали монополію. Споживачі не могли вплинути на розмір тарифів. Сьогодні ситуація змінилася. Прийнятий закон про об’єднання співвласників житла. І українці можуть позбутися монополії ЖЕКів”, – зазначила Яковлєва.
Жителям багатоповерхівок треба провести загальні збори. Обрати ініціативну групу.
“Ці люди матимуть право представляти інтереси усіх мешканців. Якщо задоволені своїм ЖЕКом, то з ним можна укласти новий договір і поторгуватися щодо плати за утримання. Цим може зайнятися ініціативна група. Інший варіант – найняти керуючу компанію чи просто керуючого будинку, які будуть займатися всіма справами будинку. Розрахують, скільки буде коштувати квартплата та утримання прибудинкової території. Порівняти з тарифами, які встановлює міська влада. Зрозуміти, чому саме стільки витрачається грошей. Чи всі послуги, за які нараховується плата, надаються. Було б корисно, якби керуючий проаналізував варіант роздільного збору сміття. Тоді скло, папір, пластик можна продати. І платити за вивіз сміття значно менше”, – додала Марія Яковлєва.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас