Винайдено компактний холодильник, що працює на електричному полі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Винайдено компактний холодильник, що працює на електричному полі

Технології&Авто
710
Вчені з Університету штату Пенсільванія побудували холодильник розміром з банку пива, що використовує для охолодження вектор електричного поля.
Холодильник складається з керамічних кілець, в кожному з яких – 12 нагрівальних елементів розміром з монету. Кільця обертаються в протилежних напрямках. Коли елементи рухаються в бік нагрітої частини, електричне поле спонукає їх вивільняти тепло. Навпаки, коли елементи рухаються в сторону холодної частині, електричне поле анулюється, змушуючи їх вбирати тепло. Так вони обертаються, нагріваючи і охолоджуючи різні кінці холодильної системи.
«У порівнянні з традиційним методом охолодження, електрокалоричний ефект дозволяє збільшити ефективність охолодження і потужність, зменшивши при цьому розмір холодильника, – говорить автор дослідження і професор Університету штату Пенсільванія Чіміно Чжан. – З розвитком електрокалоричних матеріалів, нові охолоджуючі пристрої зможуть замінити старі, наприклад, в кондиціонерах. Зокрема, їх можна використовувати в винних погребах, для охолодження серверів, акумуляторів в електромобілях, в медичних цілях і в системах клімат-контролю».
На думку вчених, новий пристрій можна поліпшити, бо прототип використовує всього лише два кільця і керамічні елементи, доступні на ринку. «Ми плануємо зосередитися на створенні новиї керамічних і полімерних матеріалів, які зможуть створювати електрокалоричний ефект при дуже низькій напрузі», – говорить Чжан.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас