Демографічна криза: де взяти гроші на пенсії і у скільки це обійдеться бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демографічна криза: де взяти гроші на пенсії і у скільки це обійдеться бюджету

Казна та Політика
1404
Попри всі обіцянки уряду змінити ситуацію, населення України продовжує зменшуватися. За даними Держстату, станом на 1 травня 2017 року населення України становило 42,3 млн осіб, що на 400 тис. менше, ніж в січні 2016 року. І на 9 млн менше, ніж в 1991 році.
І це без урахування окупованих територій і трудової міграції. Якщо ситуацію не почати змінювати, країна вже найближчим часом може зіткнутися з гострим браком трудових ресурсів, а кількість пенсіонерів за чисельністю перевищить кількість людей, які працюють.
Фактично менше, ніж офіційно
За даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи, без урахування окупованих територій населення України становить 36,5 млн осіб. Але якщо динаміка зменшення кількості населення збережеться, то до 2050 року його кількість може скоротитися ще на 8,5 млн і складе всього 28 млн жителів.
Ще більше погіршити ситуацію може зростання трудової міграції, яка призведе до зниження населення ще на кілька мільйонів.
Демографічна криза: де взяти гроші на пенсії і у скільки це обійдеться бюджету
Працювати буде нікому
З таким рівнем спаду населення може статися так, що для забезпечення сталого економічного зростання в Україні через 10-20 років не буде вистачати трудових ресурсів. Населення країни старіє, народжуваність продовжує залишатися нижче рівня смертності, плюс до цього масовий відтік за кордон найбільш здібної та креативної молоді.
Щоб забезпечити гідний рівень життя, потрібен стабільний і високий приріст економіки. Чи вистачить у країні інтелектуальних і трудових ресурсів для забезпечення такого зростання, питання зараз навіть не риторичне.
Демографічна криза: де взяти гроші на пенсії і у скільки це обійдеться бюджету
За прогнозом Інституту демографії та соціальних досліджень, якщо все залишити як і раніше, кількість економічно активного населення в Україні кожні наступні 10 років буде знижуватися на 1,5 млн.
Беручи до уваги тенденцію старіння нації, кількість пенсіонерів зростатиме. Вже до 2030 року кількість пенсіонерів в Україні може скласти близько 15 млн, у той час як кількість працюючих з офіційним працевлаштуванням знизиться до 9-10 млн.
«Дірка» Пенсійного фонду зростає
За результатами 2016 року дефіцит Пенсійного фонду склав 145 млрд грн, або в 1,5 рази більше в порівнянні з показниками попереднього року. Латання «дірки» в пенсійній системі в 2016 році обійшлося країні в 21% всіх витрат державного бюджету. І поки немає підстав вважати, що зростання дефіциту Пенсійного фонду найближчим часом припиниться. А через 20-30 років дотації Пенсійному фонду можуть скласти до 40% бюджетних витрат.
Демографічна криза: де взяти гроші на пенсії і у скільки це обійдеться бюджету
У 2017 році в держбюджеті закладено дефіцит Пенсійного фонду, який складе близько 6% ВВП. На думку виконавчого директора Міжнародного Фонду Блейзера Олега Устенка, причина зростання дефіциту в погіршенні співвідношення кількості працюючих і пенсіонерів. Число працюючих офіційно і число пенсіонерів фактично зрівнялося, і можливостей для зняття дисбалансу зараз немає.
Підняття пенсійного віку проблему вирішити не може, оскільки ситуація через кілька років повториться, і доведеться знову піднімати пенсійний вік, і так до нескінченності.
 
Вихід – в активізації економічного зростання, яке дозволить не тільки збільшити наповнення Пенсійного фонду, а й створити умови для повернення трудових мігрантів, які виїхали працювати за кордон, тому що виявилися не затребувані в своїй країні. Якщо не змінити економічні умови в Україні, проблема зі зростанням дефіциту Пенсійного фонду буде повторюватися регулярно.
Нерайдужні перспективи
Вже цілком ясно, що нинішня молодь в такій ситуації не має шансів на гідний рівень виплат при досягненні пенсійного віку. Якщо до того часу пенсійна система в нинішньому вигляді ще буде працювати.
Все більше витрат бюджету йтиме на покриття дефіциту Пенсійного фонду, відповідно, будуть урізати витрати на освіту, науку, медицину. Зростання потреби в грошах призведе до зростання запозичень, як зовнішніх, так і внутрішніх, що призведе до збільшення державного боргу.
Потреба в поповненні бюджету і Пенсійного фонду буде стимулювати до збільшення податкових ставок і підвищення пенсійного віку.
Молодому поколінню доведеться відраховувати від своїх доходів набагато більше, щоб забезпечити старіюче населення.
Таким чином, податкове і соціальне навантаження на працюючих буде збільшуватися, що може стати причиною зростання трудової міграції.
При цьому життєвий рівень українців продовжить залишатися на низькому рівні.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас