Єврокомісія отримала мандат на переговори з РФ щодо "Північному потоку-2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія отримала мандат на переговори з РФ щодо "Північному потоку-2"

Енергетика
387
Країни-члени ЄС підтримали пропозицію надати Європейській комісії право почати переговори про будівництво російського газопроводу “Північний потік-2”.
Про це повідомляє EUobserver.
“Мандат був наданий, і це було закрите засідання”, – заявила представник Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен.
Прес-секретар Мальтійського головування в ЄС Пабло Мікаллеф сказав, що “приблизно 13 держав-членів” схвалили ідею, коли міністри енергетики ЄС зустрілися на неформальних переговорах в Брюсселі в понеділок.
Законодавство ЄС зобов’язує російську державну компанію “Газпром” відкрити монополію “Північного потоку-2” конкурентам ЄС. Ця вимога раніше призвела до зникнення попереднього російського проекту – газопроводу “Південний потік” по дну Чорного моря до Болгарії.
Але Іктонен зазначила, що “мова йде не про вето Єврокомісії, не про майбутнє газопроводу, не про те, схвалить Єврокомісія проект чи ні”.
Вона зазначила, що переговори між Комісією та Росією будуть проведені таким чином, щоб забезпечити “юридичну визначеність” щодо газопроводу, і вони не будуть “чимось захоплюючим або незвичайним”, оскільки чиновники ЄС вже проводили подібні переговори з “третіми країнами” щодо інших проектів.
Міністр енергетики Данії Ларс Крістіан Ліллехольт, який був одним з 13 міністрів, які підтримали пропозицію, сказав: “Я дуже задоволений. Це було найкраще, що могло б вийти з цієї зустрічі”.

Довідка Finance.UA:

  • Проект “Північний потік – 2” (Nord Stream 2) передбачає будівництво двох ниток газопроводів від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
  • Загальна пропускна здатність запланована в 55 млрд кубометрів на рік.
  • Планується, що трубопровід запрацює в 2019 році.
  • Раніше республіканська більшість палати представників конгресу США пригальмувала голосування щодо санкцій проти Росії, схвалених Сенатом. Окремим пунктом в документі прописано намір США “протидіяти будівництву газопроводу “Північний потік – 2”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас