Розроблено сервіс виклику таксі, який не стежить за користувачем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено сервіс виклику таксі, який не стежить за користувачем

Світ
507
Вчені-криптографи з Університету Лозанни і Швейцарського федерального політехнічного інституту розробили додаток з виклику таксі, який не зможе стежити за пересуванням пасажирів.
На думку вчених, нинішні сервіси, на зразок Uber і Lyft, збирають дуже багато даних про користувачів. Наприклад, можна з легкістю визначити, куди і звідки людина їздить, який її стандартний маршрут, відстежити навіть любовні зв’язки і візити до лікаря. «Недоброзичливці можуть отримати доступ до цієї інформації і нашкодити, – говорить один з дослідників Жан-П’єр Убо. – Сучасна криптографія дозволяє уникнути витоку, при цьому не порушуючи роботу програми».
Вчені створили прототип захищеного методами криптографії сервісу ORide. Завдяки шифруванню дані про поїздку відомі тільки пасажиру і водієві. За словами Убо, ORide використовує гомоморфне шифрування, що дозволяє, наприклад, складати вже зашифровані числа і отримувати зашифровану відповідь. Така система працює зазвичай дуже повільно, але швейцарцям вдалося її прискорити.
Однак не всі погодяться відмовитися від відкритості даних в додатках з виклику таксі, в тому числі самі пасажири. Наприклад, дані про поїздки дозволяють Uber владнати суперечки з водієм, а також гарантують безпеку пасажира – хіба мало куди і навіщо вас завезуть.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас