Депутати посилять вимоги до наглядової ради: що планують змінити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати посилять вимоги до наглядової ради: що планують змінити

Казна та Політика
323
Парламент готовий посилити вимоги до незалежних членів нагладових рад компаній.
Про це йдеться в законопроекті № 5592-д про спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів, який був прийнятий 20 червня в першому читанні.
Нові правила будуть застосовуватися до всіх акціонерних товариств, в тому числі і банків. Зміниться як кількість незалежних членів у наглядових радах, так і критерії відбору.
Зараз наглядову раду банку (мінімум п’ять осіб) не менше ніж на чверть має складатися з незалежних членів. Дробове значення округляється в більшу сторону, тому незалежних директорів як мінімум двоє. Незабаром квота незалежних буде збільшена до третини, але не менше трьох осіб.
Саме ці вимоги оновлять.
  • Не зможе бути незалежним директором людина, яка в останні п’ять років входила до органів банку або афілійованих з ним юросіб, отримувала протягом попередніх трьох років від банку або пов’язаних структур винагороду в розмірі, що перевищує 5% особового річного доходу.
  • ЇЙ заборонено володіти більше 5% акцій банку, бути посадовою особою або керівним співробітником юрфірми, або фізособою-СПД, який в попередньому році мав значний обсяг ділових відносини з банком або афілійованою з ним структурою.
  • Під трирічний «бан» потрапляють аудитори, керівники, співробітники банку або пов’язаних з ним компаній, а також члени наглядової ради, які пропрацювали в банку понад 12 років, а також всі «близькі особи» до осіб, які не можуть бути незалежними директорами.
Схожі вимоги Мінфін прописав у своєму законопроекті і для держбанків, хоча незалежних директорів у них буде більше – п’ять осібк (в ПриватБанку і зовсім шість). Але критерії всюди будуть уніфіковані.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас