Депутати затвердили обов'язкову сертифікацію енергоефективності для всіх типів будівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати затвердили обов'язкову сертифікацію енергоефективності для всіх типів будівель

Казна та Політика
1527
Верховна Рада ввела обов’язкову сертифікацію енергоефективності будівель і об’єктів будівництва.
За прийняття в цілому законопроекту проголосували 259 депутатів.
Згідно з ним, передбачається введення обов’язкової сертифікації енергоефективності для об’єктів будівництва, будівель і частин будівель, що здаються в оренду на термін більше 1 року, для будівель з опалювальною площею понад 250 кв. м, в яких розташовані державні органи.
Ця сертифікація також обов’язкова для об’єктів будівництва із середнім і значним класом наслідків.
Клас енергетичної ефективності будівель, що приймаються в експлуатацію, повинен бути не нижче чинних на дату початку виконання будівельних робіт мінімальних вимог щодо енергетичної ефективності.
Положення закону про обов’язкову сертифікацію не поширюватимуться на об’єкти культурної спадщини, будівлі промислового і сільськогосподарського призначення, об’єкти енергетики, транспорту, зв’язку та оборони, складські приміщення, культові споруди (наприклад, церкви), тимчасові споруди.
Також дія закону не поширюватиметься на окремо розташовані будинки з опалювальною площею менше 50 кв. м і індивідуальні будинки.
Сертифікація буде проводитися на договірних засадах з метою визначення фактичних показників енергоефективності будівель і оцінки їх відповідності мінімальним вимогам до енергоефективності, які будуть встановлюватися Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
Мінімальні вимоги до енергоефективності будівель будуть переглядатися раз на 5 років.
Виготовлення енергетичного сертифіката будівлі по об’єкту будівництва покладається на замовника будівництва до прийняття такого об’єкта в експлуатацію в установленому законодавством порядку.
На основі проведення оцінки можна буде розробити рекомендації щодо підвищення енергоефективності конкретного будинку, що враховують місцеві кліматичні умови.
Згідно з текстом законопроекту, передбачається, що термін дії сертифіката енергетичної ефективності буде становити 10 років.
Планується створення бази даних сертифікатів, що знаходиться в загальному доступі на сайті Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.
Згідно з перехідними положеннями документа, закон вводиться в дію через 1 рік з дня набрання ним чинності, крім положень щодо обов’язкової наявності сертифікату енергоефективності, які вводяться в дію з 1 липня 2019 року.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас