Китай намагається врятувати ринок облігацій. Безуспішно? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай намагається врятувати ринок облігацій. Безуспішно?

Фондовий ринок
574
Уже 10 днів поспіль крива прибутковості облігацій Китаю залишається інвертованою, і це найтриваліший період в історії КНР.
Прибутковість бондів залишається на максимальних рівнях за три роки, тому корпоративний сектор різко скоротив обсяги випуску, що стало останньою великою і безпосередньою загрозою для фінансового сектора Китаю і корпоративного ринку боргу на $10 трлн.
Китай намагається врятувати ринок облігацій. Безуспішно?
І, здається, китайська влада вже не готова це терпіти, хоча рішучих дій вона поки не робить.
Китай намагається врятувати ринок облігацій. Безуспішно?
Мінфін Китаю вперше придбав символічний обсяг 1-річних облігацій на 1,26 млрд юанів на вторинному ринку, повідомляє Bloomberg.
Ця операція є частиною більш широкої ініціативи зі створення надійної кривої прибутковості для безризикового державного боргу, який може служити орієнтиром для витрат на позики в економіці. У той час як Китай розмістив державних облігацій більш ніж на 22,9 трлн юанів ($3,4 трлн), що є одним з найбільших обсягів у світі, ліквідності на ринку дуже мало, менше, ніж в більшості розвинених країн.
В рамках нової системи, запущеної в листопаді минулого року, Міністерство фінансів Китаю надає ліквідність у вигляді додаткових цінних паперів при їх дефіциті або ж купує існуючі на вторинному ринку.
Хоча прибутковість знизилася після дій регулятора, крива прибутковості залишається інвертованою.
Китай намагається врятувати ринок облігацій. Безуспішно?
Поки влада Китаю не змогла повернути криву в потрібне русло, позаяк обсяг був невеликим, але важливим є сам сигнал з боку Пекіна. Вона хоче показати, що готова купувати облігації в разі потреби.
Тобто регулятор майже відкрито намагається запевнити учасників ринку, що постарається уникати напруженості на ринку.
Тому, незважаючи на необхідність стримування зростання кредитування і бульбашки на ринку житла, влада має залишатися активною на грошовому ринку. Водночас державні витрати, а саме витрати на інфраструктуру, стануть ключовим інструментом для запобігання жорсткій посадці.
Причина, чому все вищевикладене має значення не тільки для китайської, а й для світової економіки, полягає в тому, що кредитний імпульс Китаю вже зазнає краху і великих втрат після фінансової кризи.
Як підрахували в UBS, втрати від піку до мінімуму сповільнення глобального кредитного зростання становлять близько 6% ВВП. Але “дисперсія звуження більш вузька”.
Китай намагається врятувати ринок облігацій. Безуспішно?
Якщо додати сюди десятки, якщо не сотні мільярдів в китайських корпоративних облігаціях, які є майже дефолтними, тобто негативно вплинуть на кредитування в майбутньому, глобальний кредитний імпульс і глобальне дефляційний цунамі можуть перевищити нинішні показники в період фінансової кризи.
І, як це не парадоксально, ця “кредитна криза” прийде в той час, коли ФРС підвищила ставки і готова зробити те, чого ніколи не робила раніше, – скоротити баланс активів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас