Директор НАБУ розповів про схему нардепів з легалізації видобутку бурштину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Директор НАБУ розповів про схему нардепів з легалізації видобутку бурштину

Кримінал
740
Загальна сума отриманих коштів для вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину в Верховній Раді перевищує $300 тис., з них $15 тис. – за реєстрацію відповідного законопроекту, $200 тис. – за вплив на чиновників і державні органи, повідомив директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник.
“Що по суті було встановлено в ході цієї операції? Представник суб’єкта господарювання звернулася до народних депутатів … Було поставлено завдання знайти спосіб законного видобутку бурштину. Через деякий час народні депутати самі з’явилися в полі зору і запропонували свої послуги з реалізації схеми законного видобутку бурштину – шляхом внесення законопроекту”, – сказав А.Ситник на спільному брифінгу з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назаром Холодницьким у вівторок у Києві.
За його словами, тільки за реєстрацію цього законопроекту було отримано $15 тис, “але впливу, щоб “протягнути” цей законопроект через парламент, не було”.
Директор НАБУ додав, що паралельно реалізовувалася схема видобутку бурштину, тоді як вирішується питання щодо законопроекту. “Відповідно до цієї схеми, під виглядом рекультивації земель на певних ділянках Рівненської та Житомирської областей планувався фактичний видобуток бурштину і подальша його реалізація через офшорну фірму, в якій засновником була сестра народного депутата”, – розповів А.Ситник.
За його словами, загальна сума отриманих коштів становить понад $300 тис. $15 тис. – це сума, яка була отримана народними депутатами за реєстрацію законопроекту і внесення змін до вже зареєстрованих законопроектів, решта суми була отримана, в тому числі $200 тис., вчора (в понеділок – ред.) фактично за вплив з боку народного депутата на кількох посадових осіб, державних органів для реалізації проекту рекультивації земель”, – пояснив він.
Напередодні стало відомо про затримання охоронця народного депутата фракції “Блок Петра Порошенка” Борислава Розенблата нібито при отриманні хабара в сумі $200 тис. За вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину.
Пізніше кілька ЗМІ з посиланням на джерело в НАБУ повідомили, що хабар, за який затриманий охоронець, призначався двом парламентаріям, в тому числі Максиму Полякову (фракція “Народний фронт”).
Сам М.Поляков назвав дії НАБУ “політичним замовленням”, а також заявив про тиск на його дружину і помічників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас