Нацбанк не бачить ризику в зростанні трудової міграції українців в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не бачить ризику в зростанні трудової міграції українців в ЄС

Казна та Політика
410
Національний банк допускає погіршення рахунку поточних операцій в результаті введення безвізового режиму з Європейським Союзом.
Про це йдеться в звіті про фінансову стабільність Нацбанку.
“Теоретичний ризик безвізу – погіршення рахунку поточних операцій через зростання кількості туристів у Європу. Однак досвід країн, які відносно недавно отримали безвізовий режим з ЄС (Сербія і Македонія – в кінці 2009 року, Молдова – в квітні 2014 року), цього не підтверджує. Протягом перших 1-3 років сальдо за статтею “Подорожі” платіжного балансу покращилося, хоча це також значною мірою було зумовлено погіршенням економічної ситуації в цих країнах в момент введення безвізу”, – сказано в звіті.
Також Нацбанк не бачить ризику в зростанні трудової міграції українців в ЄС.
“Безвіз не змінює правил працевлаштування громадян України в Євросоюзі. Для нелегальної трудової еміграції візи на практиці ніколи не були перешкодою, адже в Шенгенську зону завжди можна було потрапити, маючи туристичну візу”, – зазначили в Нацбанку.
В цілому, НБУ вважає безвізовий режим з ЄС стратегічним досягненням.
“Вигоди від нього будуть дуже вагомі, але країна буде отримувати їх поступово. Головна перевага – країна поглибить політичні, економічні, культурні зв’язки з ЄС, буде довготривалий вплив на розвиток економіки та фінансову стабільність”, – зазначив НБУ.

Довідка Finance.UA:

  • Громадяни України можуть виїжджати по біометричному паспорту з 11 червня 2017 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас