Ольга Сапрунова: 9 критичних помилок в документації з трансфертного ціноутворення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ольга Сапрунова: 9 критичних помилок в документації з трансфертного ціноутворення

Фондовий ринок
1264
Компанії, що самостійно займаються підготовкою документації з трансфертного ціноутворення, під час її здачі до контролюючих органів можуть стикатись з певними проблемами. Для зменшення ризику відмови, збереження часу та нервів пропоную розглянути деякі моменти та недоліки у документації з трансфертного ціноутворення, відомі мені з багаторічного досвіду роботи в органах фіскальної служби.
Копіювання шаблонів, підготовлених у Групі компаній або іншими компаніями за подібними операціями. Такий підхід створює ілюзію захищеності від перевірок та може більше зашкодити. Адже кожний нюанс умов проведення операцій може бути ключовим та вплинути на результати їх економічного та порівняльного аналізу.
Невідображення в повному обсязі інформації, визначеної у підпункті 39.4.6 статті 39 Податкового кодексу. Найбільш поширеним є ігнорування вимоги відображення інформації про всіх пов’язаних осіб із розкриттям критеріїв визнання їх такими. Зокрема йдеться про осіб, корпоративними правами яких у розмірі 20% і більше, володіє компанія, а також про осіб, що володіють корпоративними правами компанії у розмірі 20% і більше.
Неуважне ставлення до аналізу відповідних ринків товарів (робіт, послуг), опису чинників, які вплинули на формування та встановлення ціни. У той час як, наприклад, наявність ринкових, зовнішньоекономічних, політичних, соціальних факторів та подій може мати значний вплив на ціноутворення.
Наведення у документації відомостей з договорів (контрактів) стосовно умов операцій, що не відповідають фактичним обставинам їх проведення (особливо стосовно умов розрахунків). Це спотворює оцінку та призводить до обрання хибного підходу для подальшого аналізу.
Відображення функцій, які сторони насправді не здійснювали у контрольованих операціях, так само як і активи, які не використовувались у проведенні цих операцій, та комерційні ризики, які фактично не матеріалізувались. Така ситуація впливає на фактичний результат функціонального аналізу та може призвести до невірного обрання сторони, що тестуватиметься.
Обрання стороною, що досліджується, нерезидента, на якого немає документально підтверджених сегментованих фінансових даних, для проведення економічного та порівняльного аналізу. У такому випадку використання зазначеної інформації є недоречним, враховуючи, що нерезидент може здійснювати багато різних операцій (як контрольованих, так і не контрольованих), які не можна належним чином порівняти на об’єднаній основі.
Невірний розрахунок фінансових показників. В такому випадку стороною дослідження обирають резидента і не вилучають витрати та надходження, що не пов’язані з контрольованою операцією. Це може істотно впливати на порівнянність з неконтрольованими операціями.
Відсутність достатнього обґрунтування відмови від обрання методів порівняльної неконтрольованої ціни, ціни перепродажу, витрати плюс за наявності потенційно зіставних операцій. Якщо відмінності між комерційними та/або фінансовими умовами контрольованих операцій і таких зіставних операцій не суттєві або можуть бути скориговані, контролюючий орган може застосувати інший метод трансфертного ціноутворення, ніж той що обрала компанія, та відповідно отримати інші результати розрахунків.
Неврахування особливостей облікової політики під час дослідження фінансових показників компаній. Відмінності в облікових політиках компаній можуть призвести до того, що ці показники не будуть зіставними. Враховуючи, що у загальнодоступних джерелах, у тому числі в базах даних Amadeus та Ruslana, відсутня інформація про особливості облікових політиках та методології формування собівартості продукції потенційно зіставних компаній, необхідно з обережністю використовувати для аналізу фінансові показники, на які впливають особливості бухгалтерської звітності.
Насправді, принцип «витягнутої» руки – це тонкий інструмент, а документація з трансфертного ціноутворення є першою лінією оборони для бізнеса під час податкового контролю. Тому компанії, які готують її якісно, аргументовано та детально мінімізують як ризики подальшого витребування у них додаткової інформації, так і ризики призначення перевірок.
А ті, хто підготовці документації приділяють недостатньо уваги і вважають, що простіше заплатити штраф за її неподання або подати беззмістовну, формальну відповідь, наражають себе на штрафи за неподання документації з трансфертного ціноутворення.

Довідка Finance.UA:

  • до 200 розмірів прожиткового мінімуму (за звітний 2016 рік – до 266 тис.грн.!) за її неподання на запит ДФС;
  • 5 розмірів прожиткового мінімуму (за звітний 2016 рік – 6650 грн!) за кожен календарний день неподання документації після спливу 30 днів після граничного терміну для сплати штрафу за первинне її неподання.
Іноді витрати на сплату штрафних санкцій за неподання можуть значно перевищувати інвестиції в її якісну та ретельну підготовку.
Ольга Сапрунова, Заступник директора Департаменту трансфертного ціноутворення Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас