У поліції оцінюють річний нелегальний обіг наркотиків у сотні мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У поліції оцінюють річний нелегальний обіг наркотиків у сотні мільйонів доларів

Кримінал
247
За приблизними підрахунками, обсяг ринку наркотиків в Україні становить сотні мільйонів доларів на рік. Про це розповів начальник департаменту з протидії наркозлочинності Нацполіції Андрій Кихтенко.
«З огляду на вигідне географічне розташування України, ми перш за все – транзитна країна. Через нашу територію пролягають міжнародні канали постачання героїну, кокаїну, гашишу тощо. Наприклад, у 2015-2016 роках було вилучено понад 3 т «транзитного» героїну (безпосередньо в Україні або в країнах на маршруті транспортування). Але насправді це лише «крапля в морі», – зазначив він.
Кихтенко також уточнив, що за останніми даними, річний обсяг наркоринку ЄС становить понад 24 млрд євро, «та й ці цифри занижені, тому що при розрахунках враховувалися тільки основні види наркотиків і обмежені дані».
Начальник департаменту також зауважив, що інтернет зробив ринок збуту наркотичних речовин практично необмеженим. «Достатньо вийти в Мережу, відвідати відповідний сайт, оплатити своє замовлення віртуальною валютою і отримати безконтактним способом «товар». А ось встановити безпосередньо збувальників і отримати законним способом фактичні дані, які будуть підтверджувати його незаконну діяльність, складно і довго за часом», – сказав він і додав, що всі учасники цього процесу, торговці і клієнти, засекречують свою протиправну діяльність, використовують анонімайзери, месенджери, віртуальні валюти.
Крім того, за словами Кихтенка, частина наркотиків, які поширюються на цих сайтах, де-юре є легальними. «Це пояснюється тим, що нові психоактивні речовини з’являються з такою швидкістю, що їх не відразу встигають вносити в список заборонених. У світі щотижня фіксують один-два нові види таких речовин. І незважаючи на те, що вони несуть більшу загрозу, ніж класичні наркотики», – підкреслив він.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас