Росія збирається протягнути повз Норвегію плавучу АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія збирається протягнути повз Норвегію плавучу АЕС

Світ
1502
Влада Норвегії критично налаштована щодо планів транспортування плавучого атомного енергоблоку «Академік Ломоносов» з Санкт-Петербурга до Мурманська уздовж узбережжя скандинавської країни.
Про це повідомляє Aftenposten.
Судно «Академік Ломоносов» довжиною 144 метри, шириною 30 метрів і 10 метрів у висоту – це прототип нового типу плавучої атомної електростанції з двома урановими реакторами. Станція може забезпечити електрикою місто з населенням 200 тисяч осіб.
У наступному році «Росатом» буде буксирувати станцію приблизно 2300 морських миль за маршрутом від Балтійського заводу в Санкт-Петербурзі до Мурманська. Шлях займе від трьох до чотирьох тижнів, і пройде через Балтійське море і Каттегат, а потім вздовж узбережжя Норвегії.
Глава норвезького МЗС Берг Бренде заявив, що надзвичайна подія під час транспортування енергоблоку може мати серйозні наслідки для навколишнього середовища.
«Норвезькій владі необхідний діалог з росіянами з питань безпеки та готовності до надзвичайних ситуацій, а зараз багато наших питань залишаються без відповіді», – сказав він.
Міністр зазначив, що норвезькі прибережні екосистеми вкрай вразливі, особливо заповідна зона біля архіпелагів Лофотен і Вестеролен, де нереститься тріска.
Влада Норвегії має намір заявити про свою стурбованість на засіданні спільної російсько-норвезької комісії з ядерної та радіаційної безпеки 27-28 червня.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас