Кирило Бігай: українська IT-сфера сьогодні. Що змінилося за рік після зустрічі з президентом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кирило Бігай: українська IT-сфера сьогодні. Що змінилося за рік після зустрічі з президентом?

Казна та Політика
823
У липні 2016 президент Петро Порошенко зустрівся з представниками української IT-сфери. СЕО міжнародного онлайн-маркетплейсу для пошуку репетиторів Preply Кирило Бігай був присутній на тій зустрічі, і сьогодні підбив підсумки роботи, проведеної за рік, що минув.
Зустріч представників IT з главою держави – хороший початок діалогу між владою і підприємцями технологічної сфери. Продовжуючи цю розмову, виділю, що корисного було зроблено для IT-галузі з боку держави і що поки залишається нереалізованим.
Екскурс в минуле: зустріч з президентом
Для початку пропоную згадати про саму зустріч: як вона проходила і яких висновків ми з колегами і гарантом дійшли за підсумками заходу. Сама зустріч була невеликою, відбулася вона в офісі Адміністрації Президента, були присутні 15 учасників з обох сторін. Передбачалося, що це буде розмова тривалістю в 30 хвилин – щоб обговорити основні питання. Але в підсумку ми спілкувалися півтори години і, як мені здалося, нам вдалося показати главі країни і його команді реальний стан справ.
На самому початку зустрічі Петро Порошенко зазначив, що IT-галузь за рік дала країні 3% ВВП і 15 тисяч робочих місць із середньою зарплатою в $2 000. Це правда, але і проблем в галузі було чимало. Це складності і з в’їзними візами для інвесторів, і з виведенням коштів, і агресивні перевірки з боку контролюючих органів. Отже, що ж вдалося змінити за рік?
Що змінилося у відносинах держави і IT
Зміни на краще є. Ще на зустрічі президент пообіцяв, що уряд працюватиме над поліпшенням інвестиційного клімату і спрощенням оподаткування для бізнесу. І ось що ми маємо.
Рада прийняла закон про спрощення експорту
Як повідомляв Finance.ua, в рамках законопроекту 4496 Верховна Рада України спростила роботу компаній, що працюють з іноземними замовниками, і фрілансерів. Якщо раніше за законом був потрібний письмовий договір з підписом та мокрою печаткою, то тепер достатньо контракту в звичайному текстовому документі з електронним або звичайним підписом. Акт виконаних робіт складати і підписувати не потрібно, достатньо вихідного інвойсу на оплату рахунку. І, нарешті, документи можна більше не перекладати з англійської на українську. Це корисні зміни для компаній, що працюють на аутсорс, фріланс-фахівців і інших експортерів послуг.
Кабмін ініціював зменшення кількості перевірок
 
Ще одне важливе питання, порушене на зустрічі, стосувалося агресивного контролю держави над бізнесом. Президент говорив, що повідомлення в ЗМІ про черговий наліт силовиків на бізнес-структуру не приносять користі іміджу країни, а тому влада налаштована боротися з цим явищем.
У числі реальних результатів можна назвати роботу Кабміну з дерегуляції бізнесу. Останній, за даними УНІАН, прийнятий пакет пропозицій передбачає створення інформаційної бази, в якій будуть зібрані дані про перевірки бізнесу. Очікується, що їх загальна кількість знизиться на 15-30%.
Підписано угоду про безвізовий режим з ЄС
Не можна не відзначити і велике досягнення української дипломатії: підписання угоди про безвізовий режим з Європейським Союзом. Нашим фахівцям тепер простіше буде відвідувати профільні заходи і запрошувати в Україну зарубіжних експертів та інвесторів.
Причому особливу роль в цьому відіграє прихід в країну європейських лоукостерів. Навіть середня зарплата в $2 000, про яку говорив президент, не комфортна в порівнянні з цінами на авіаперельоти. Тож введення безвізу – одна з найприємніших новин за минулий рік.
Плани на майбутнє: зміни, які нам потрібні
Незважаючи на позитивні зміни, невирішені проблеми ще залишилися, і їх досить багато. У числі планів на майбутнє, на мою думку, має бути спрощення візового режиму і з іншими країнами, зокрема – запровадження «IT-візи»: короткострокової робочої візи, яка оформляється на запрошення.
Раз вже ми заговорили про безвіз, приємним подарунком для українських IT-фахівців та інших громадян стала б угода про «відкрите небо». Такий договір істотно спростив би приплив лоукостерів і дозволив би їм ще відчутніше знизити ціни.
Важливим моментом є і спрощення виведення коштів. Сьогодні ця сфера регулюється декретом Кабінету Міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», прийнятим в 1993 році і явно застарілим. Але Концепція нового валютного регулювання, представлена НБУ в грудні 2016-го, дозволяє сподіватися на позитивні зміни. Зі змістом можна ознайомитися на сайті Нацбанку.
В цілому, вектор розвитку узятий правильний, і він вже дав свої плоди. Наприклад, в прес-службі UCVA підрахували, що за 2016 рік в Україні було укладено на 32% більше інвестиційних угод з інноваційними компаніями – в порівнянні з попереднім роком. Загальна сума інвестицій знизилася, але при цьому багато угод відбулися в рамках seed-раунду, а значить, можна очікувати припливу нових коштів у наступних етапах. І нам потрібно продовжувати діалог з владою, щоб очікування виправдалися для всіх учасників.
Кирило Бігай, СЕО та співзасновник онлайн-майданчика для пошуку репетиторів Preply.com
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас