У Єврокомісії кажуть, що Україна - надійний транзитер газу, але потрібні реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Єврокомісії кажуть, що Україна - надійний транзитер газу, але потрібні реформи

Енергетика
272
Заступник міністра енергетики і вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко за підсумками зустрічі з віце-президентом Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем повідомила, що Європейський Союз підтримує Україну в питанні збереження статусу транзитної країни, проте наголошує на необхідності проведення реформ.
«Ми обговорили питання збереження за Україною статусу надійного транзитера. Відповідно, обговорили всі можливі дії з нашого боку, ту підтримку, яку вони нам можуть надати. Наша позиція така: Росія намагається використовувати “Північний потік” як інструмент політичного тиску, та ж ситуація з Турецьким потоком. Пан Марош Шефчович нас розуміє і підтримує, у нас є постійний діалог», – сказала Бойко, нагадавши, що Європа, як і раніше, пред’являє до України низку вимог.
«Вони нам говорять: будь ласка, робіть реформи, ми за цим стежимо… Міністерство, зі свого боку, також продовжує працювати: буде здійснено анбандлінг (поділ – ред.), будуть імплементовані вимоги третього енергопакету, щоб наша газотранспортна система працювала в новому “дизайні”. Це найважливіша вимога», – повідомила чиновник і підкреслила, що Європа робитиме кроки назустріч Україні тільки в разі чіткого виконання необхідних кроків.
За її словами, українська сторона працює як з Європейською комісією з питання транзиту, так і в двосторонньому порядку з країнами-членами щодо позицій за OPAL, так і за проектом «Північного потоку-2».
«Ми будемо боротися за наш транзит. Для України важливо зберегти свій транзит, будемо вести переговори з усіма, з ким необхідно для відстоювання інтересів держави… В кінці цього місяця ми знову будемо в Брюсселі, однозначно знову будемо це питання порушувати. Але звичайно ще йде і бюрократична робота», – додала заступник міністра.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас