"Укрзалізниця" переплатила майже 100 мільйонів за дизельне пальне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрзалізниця" переплатила майже 100 мільйонів за дизельне пальне

Кримінал
586
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) вимагає в суді визнати недійсною додаткову угоду за контрактами між філією «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» і ТОВ «Вог Аеро Джет», згідно з якою вартість дизпального було підвищено майже на 92 млн грн.
У середині лютого 2016 р. ЦОП акцептувала пропозицію «Вог Аеро Джет» щодо постачання дизпального на загальну суму 1,4 млрд грн. Через місяць, 18 березня, з фірмою було укладено відповідну угоду.
Через кілька днів – 23 та 25 березня, сторони уклали дві додаткові угоди про збільшення вартості всіх партій дизпального на 10%. Тоді «Вог Аеро Джет» заявив, що з моменту акцепту її пропозиції на ринку відбулося значне коливання цін. Угоди були укладені на різні партії пального.
У НАБУ вважають, що третю додаткову угоду за контрактом ЦОП і «Вог Аеро Джет» було укладено з порушеннями через відсутність підстав для перегляду ціни пального.
В «УЗ» визнали, що в день підписання додаткової угоди 29 березня була довідка «Держзовнішінформу» про відсутність коливання цін на ринку, але при укладенні угоди вона не була врахована через відсутність в робочій документації. Зате в суді «УЗ» висунула іншу довідку ДЗІ про зростання в зазначений період цін на роздрібному ринку всього на 2 коп./л (або близько 22 грн/т), хоча угода з «Вог Аеро Джет» передбачала постачання оптових партій. І закупівельна ціна врешті була піднята не на ці 2 копійки, а майже на 1500 грн/т.
Також держпідприємство заявило, що додаткові угоди були укладені законно, тому що загальна вартість контракту не збільшилася, а підвищення цін кожен раз не перевищувало 10%. У свою чергу фірма «Вог Аеро Джет» в суді заявила, що експертний висновок НАБУ не враховував в ціні послугу відстрочки платежу, яку компанія запропонувала УЗ.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас