Перевірити всіх: кого і чому можуть залишити без пенсій і субсидій в Україні та як відбуватиметься верифікація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевірити всіх: кого і чому можуть залишити без пенсій і субсидій в Україні та як відбуватиметься верифікація

Казна та Політика
7440
В Україні цього року може стартувати новий етап верифікації одержувачів соціальної допомоги. У міністерствах фінансів і соціальної політики готують два нові законопроекти, які забезпечать ревізорам доступ в оселі українців, а чиновникам дозволять ефективніше перевіряти добробут громадян. Сайт “Сегодня” з’ясував, які підсумки дала обіцяна верифікація і чого чекати цього року.
Куди йдуть гроші і чому верифікація не вдалася
За весь час незалежності в країні так і не створили єдиний реєстр пільговиків і пенсіонерів, в населених пунктах досі ведуть паперовий документообіг. Якщо виявляється, що людина неправомірно отримувала субсидію, пенсію або будь-яку іншу соціальну допомогу, повернути гроші можна тільки через суд. Для працівників соціальної служби, які незаконно призначили цю допомогу, або українців, які отримували гроші, ніяких штрафів і санкцій законодавством не передбачено.
Беручи до уваги, що на соціальна сфера України щорічно витрачає сотні мільярдів гривень, відсутність жорсткого контролю призводить до зловживань. Українці приховують частину свого доходу і оформляють субсидії, отримують соціальну допомогу і користуються пільгами. Торік на соціальний захист витратили 258 мільярдів гривень, це 31% від загального бюджету країни.
“Основним механізмом виявлення зловживань є робота соціальних інспекторів. Дані свідчать про низький рівень ефективності їхньої роботи. Зокрема, рівень виявлених порушень від загальної кількості проведених перевірок складає лише 0,9%”, – йдеться в звіті Офісу фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді.
Однак ефективність таких інспекторів, впевнені в Раді, невелика. Соціальні інспектори повинні контролювати роботу соціальної служби, однак при цьому вони знаходяться у цієї служби в підпорядкуванні. Ще в 2015 році виправити ситуацію вирішили в Міністерстві фінансів. Там створили спеціальний відділ, який зайнявся верифікацією всіх одержувачів соціальних виплат. Фактично, міністерство збирало інформацію про українців з різних джерел (в тому числі банків, податкової тощо) і порівнювала її. За рахунок верифікації уряд планував заощадити п’ять мільярдів бюджетних гривень. Однак, за словами держсекретаря Мінфіну Євгена Капінуса, заощадити вдалося всього 102 мільйони гривень. Торік знайшли всього лише 59 пенсіонерів (з 12 мільйонів), які незаконно отримали пенсії.
Отримати хоч якийсь істотний результат не вдалося. “Обміну даних заважає відсутність певного єдиного ідентифікатора, який використовувався б у всіх реєстрах. Крім того, часто інформацію з певних реєстрів не об’єднують в електронному вигляді на центральному рівні, а натомість існують окремі обласні реєстри. Зокрема, за словами начальника Управління верифікації та моніторингу виплат Мінфіну Андрія Рязанцева, в грудні 2016 відсутня навіть централізована база паспортів. Тому обмін інформацією став великим викликом для ініціаторів верифікації”, – дійшли висновку експерти Офісу.
Уряд готує два законопроекти, які дозволять перевіряти українців по-новому. Міністерство фінансів готує проект закону “Про верифікацію”, а Міністерство соціальної політики вже розробило законопроект про соціальну інспекцію.
Головне нововведення – поява ревізорів (соціальних інспекторів), які зможуть ходити по сім’ях і перевіряти, чи дійсно вони потребують допомоги від держави. Інспектор має право “ініціювати дослідження соціальних аудитором матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за соціальною допомогою” і “відвідувати одержувачів соціальної допомоги за адресою їх проживання”. Соціальні інспектори працюватимуть в органах соціального захисту на місцях. Для цього створять цілу структуру на чолі з регіональними керівниками, яких призначить держсекретар Міністерства соціальної політики.
Соціальні інспектори запрацюють з 2018-го (до цього документ повинні підтримати парламентарії) і обійдуться бюджету приблизно в 50 мільйонів гривень. Ідея соціальних інспекторів не нова, ще в минулому році на той момент міністр соціальної політики Павло Розенко зареєстрував у парламенті законопроект, який передбачав створення соціальної інспекції. Однак документ в квітні 2016-го відкликали.
Інспектори – додатковий людський фактор, без якого можна було б обійтися, створивши відкритий реєстр усіх одержувачів соцвиплат, впевнений економіст Олександр Жолудь.
До слова, вже цього року “знижку на комуналку” будуть отримувати дев’ять з 15 мільйонів українських сімей. Зараз є всього дві причини, за якими українців можуть залишити без субсидії: покупка на суму від 50 тисяч гривень і додатковий дохід, який не вказали в декларації. Мінфін з реєстрів перевіряє, хто купував ділянки землі, нерухомість і машини на суму від 50 тис. І зіставляє цю інформацію зі списком субсидіантів. Якщо покупка була зроблена торік – субсидію можуть забрати, якщо цього року – то в субсидії відмовлять в наступному сезоні.
Перевіряти також будуть матерів-одиначок, пенсіонерів, переселенців та ін. У Пенсійному фонді (ПФ) заявляють, що і самі регулярно проводять “ревізії”. Тому результат верифікації в їхньому відомстві незначний. “Системних порушень не виявлено”, – розповідають про верифікації в ПФ.
Міжнародний досвід
Не так давно процес верифікації пройшов у Греції. Тоді серед пенсіонерів знайшли 200 000 порушників, згадує Олександр Жолудь. “У Греції знайшли кілька людей, у яких було сім пенсій одночасно. Було понад 100 тис. людей, які отримували дві пенсії, було десятки тисяч тих, хто отримував дві пенсії. У нас ситуація дещо інша, але основна ідея – верифікацію можна провести” , – згадує економіст.
В Індії в 2003 році провели аудит житлової та кредитної програми. Виявилося, що кожен другий отримувач не мав права на пільговий кредит. У 2007 році в Гданському регіоні Польщі на прохання Міністерства праці та пенсійного забезпечення Великобританії була проведена перевірка щодо осіб, які отримують допомогу при народженні дитини в Англії. Згідно з європейським законодавством, отримати допомогу на дитину можна тільки в країні походження. Виявилося, що від третини до половини людей отримали допомогу відразу в двох країнах.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас