Дмитро Варчук: чому продаж Сбербанку вигідний для всіх сторін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Варчук: чому продаж Сбербанку вигідний для всіх сторін

Фондовий ринок
879
Схоже, що продаж ПАТ «Сбербанк» займе трохи більше часу, ніж планували всі учасники процесу спочатку. Однак, основна причина тут, очевидно, в надмірній і, думаю, зайвій політизованості даного питання.
Сьогодні в Національному банку України перебувають на узгодженні 2 пакети документів про намір придбати ПАТ «Сбербанк». Перший – про купівлю 77,5% акцій ПАТ “Сбербанк” громадянином Великобританії і РФ Саїдом Гуцерієвим і другий – на купівлю 22,5% акцій банку громадянином Великобританії і РФ Григорієм Гусельниковим.
Чи не стане угода з продажу української дочки державного російського ПАТ «Сбербанк» росіянам-фізичним особам просто ширмою, за якою стоїть все той же російський капітал? Чи стане ця угода прецедентом для інших банків з російським капіталом, і чи вплине вона на розвиток банківського ринку країни в цілому? Ці питання на даний момент активно обговорюються, і, мабуть, є найбільш дискусійними.
Незважаючи на кількість акцій, очевидно, що фронтменом купівлі даного активу є досвідчений фінансист і бізнесмен – Григорій Гусельников, який постійно проживає і вже 8 років є резидентом Великобританії.
Досить успішний міжнародний банківський досвід Гусельникова, його навмисне дистанціювання від Росії та бажання повністю вийти з російського бізнесу, дають підстави вірити, що група саме цих інвесторів розглядає ПАТ «Сбербанк» як хорошу і перспективну інвестицію, без будь-якого політичного підтексту.
Вони не приховують, що вартість активу на даний момент – «велика удача» з урахуванням тих інвестицій, які вклав в українську дочку материнський банк, і розглядають дану інвестицію головним чином як якісний вхід в український ринок.
Треба сказати, що Гусельников – родом з Новосибірська, виріс в сім’ї інженерів. Отримав диплом Томського політехнічного університету за спеціальністю «економіка», стажувався в Великобританії і США. Банківську кар’єру розпочав у 1996 році в Інкомбанку. У 2001 році Гусельников прийшов в «Бінбанк», де в 2008 році був призначений головою правління. Власне, «Бінбанк» і пов’язує Григорія Гусельникова з Саїдом Гуцерієвим, батько якого є одним з основних акціонерів «Бінбанку». І той факт, що вони разом мають намір увійти до складу акціонерів ПАТ «Сбербанк», говорить про взаємну довіру один до одного.
З 2014 року Гусельников є найбільшим мажоритарним акціонером латвійського Norvik Banka, – найстарішого комерційного банку Латвії, що займає 8 позицію в ренкінгу латвійських банків за обсягами активів. Крім того, Norvik Banka є частиною Norvik Group, в яку входить також російський «Вятка-банк» і англійський Norvik Banka UK Limited.
За інформацією Norvik Banka, з моменту придбання акцій банку Григорієм Гусельниковим, за рік банк наростив обсяг бізнесу на 25% і в кілька разів збільшив прибуток.
Останні роки ПАТ «Сбербанк», як і всі банки з російським капіталом, що діють в Україні, об’єктивно відчуває серйозні проблеми з ліквідністю і, з огляду на війну, а також економічні санкції, під які потрапили російські банки, давно – в пошуках нового акціонера.
Росіяни зацікавлені якнайшвидше піти з українського ринку, щоб мінімізувати негативний вплив української дочки на фінпоказники всієї групи. І причина для занепокоєння очевидна.
Так, за результатами 2016 ПАТ «Сбербанк» показав збиток в розмірі 2,92 млрд грн, який сформований переважно за рахунок грошових коштів, спрямованих на формування резервів під знецінені кредити, сума яких склала 6,4 млрд грн. Чистий відплив грошових коштів за 2016 рік перевищив 3,15 млрд грн, а за результатами 1 кварталу 2017 року склав вже 4,6 млрд. грн.
Такі катастрофічні темпи відтоку ліквідності не під силу витримати жодному банку, тому і материнський банк, і Національний банк України зацікавлені в максимально стислі терміни прийняти рішення про продаж банку потенційним покупцям і узгодити подані ними документи.
На даний момент йде due diligence (процедура складання об’єктивного уявлення про об’єкт інвестування, що включає в себе оцінку інвестиційних ризиків, незалежну оцінку об’єкта інвестування, всебічне дослідження діяльності компанії, комплексну перевірку її фінансового стану і положення на ринку – ред.), за результатами якого у потенційних акціонерів буде чітке розуміння рівня проблем в банку і відповідно суми додаткових інвестицій.
Тут потрібно зауважити, що в цілому робота з проблемною заборгованістю в ПАТ «Сбербанк» спочатку побудована досить правильно, а з огляду на той факт, що даний актив профільний для Гусельникова, то, думаю, він вже оцінив всі ризики і готовий з ними працювати.
Дмитро Варчук, засновник і директор KVADRA INVEST
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас