Названо основні діри в законі про заборону російських сайтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо основні діри в законі про заборону російських сайтів

Казна та Політика
2596
У Раді вирішили посилити покарання інтернет-провайдерів, які неохоче банять заборонені ресурси. А самі сервіси і сайти придумують нові способи обходити блокування, так само як і їх користувачі. Днями українцям стали доступні деякі сервіси «Яндексу» – карта і навігатор.
Медіаексперт Клим Братковський пояснює це так: «Як показала практика, блокування по IР не завжди ефективне. Адже існують динамічні ІР-адреси, які можуть змінюватися не те що щодня, а щохвилини. І навіть якщо провайдер буде заходити щодня і блокувати нові адреси, той же «Яндекс» буде і далі їх змінювати. І дороге обладнання тут не завжди допоможе», – каже Братковський.
За його словами, ще одна проблема – це формулювання в самій забороні. Великі організації, що надають послуги інтернету, не є провайдерами: «Вони вважають себе операторами, а в забороні йдеться про провайдерів».
Не впевнені експерти, що в Україні вдасться повністю блокувати всі веб-ресурси. «Всі поточні блокування зроблені «в лоб» – в указі президента чітко перераховані місцями навіть гіперпосилання на сервери, які підлягають санкціям. Провайдери внесли ці сервери в стоп-лист і закрили до них доступ. Але по факту у «Яндексу» може бути безліч інших серверів. І залишається можливість трохи змінювати ім’я і обходити блокування. Наскільки мені відомо, зараз РНБО розробляє порядок відстеження таких речей. Як тільки з’явиться порядок того, як провайдери повинні відслідковувати ці посилання, проблема зніметься. Тому що одна справа – штрафувати провайдерів, а інша – потрібно розробити порядок того, що вони повинні блокувати, а потім вже карати за невиконання. Але я не думаю, що вдасться заблокувати ці сервіси повністю», говорить керівник лабораторії комп’ютерної криміналістики Cyberlab Сергій Прокопенко.

Довідка Finance.UA

  • 16 травня Президент України Петро Порошенко підписав указ про санкції проти Росії, які передбачають, зокрема, блокування доступу до соцмереж ВКонтакте і Одноклассники.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас