Вчені заявили, що Баренцове море скоро вибухне через викид метану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені заявили, що Баренцове море скоро вибухне через викид метану

Технології&Авто
2196
Подібна небезпека найбільше загрожує іншим запасам метанових гідратів, які залягають в межах вічної мерзлоти біля північних берегів Росії, Норвегії та Канади. Тут температури ґрунту і води різняться набагато сильніше, і катастрофа може статися набагато раніше, ніж на дні Баренцового моря, роблять висновок вчені.
“Кожен рік ми повертаємося до цих куполів і з острахом очікуємо, що один з них вже перетворився на кратер, аналогічний тим, які були знайдені в інших регіонах Баренцового моря. Ці структури, які ми називаємо “морозними горбами”, є останніми слідами льодовикового періоду. Все, що утримує їх від вибуху, – трохи більша глибина моря в цьому місці, ніж в районі кратерів”, – заявив співробітник Арктичного університету Норвегії в Тромсі Павло Сєров.
Кратери, знайдені російськими і західними геологами в кінці минулого століття, являють собою воронки діаметром у кілька сотень метрів і глибиною в десятки метрів. Кратери виникли приблизно 12 тис. років тому через накопичення замороженого метану в приповерхневих шарах ґрунту, на які тиснув двокілометровий шар льоду.
Коли льоди відступили, запаси метану в нижніх шарах ґрунту почали швидко танути, що призвело до “здуття” ґрунту, виникнення величезних пагорбів і їх подальшого вибуху. В результаті в атмосферу і океани Землі потрапила величезна кількість метану, який міг прискорити танення льодів і поклав край епосі зледеніння.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас