Анна Теселько: Мільярд доходу в ProZorro.Продажі. Чому це цифра з подвійним значенням? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анна Теселько: Мільярд доходу в ProZorro.Продажі. Чому це цифра з подвійним значенням?

Казна та Політика
763
Цифри в 1,04 млрд грн досяг дохід в системі електронних державних торгів ProZorro.Продажі, яка була створена для реалізації майна неплатоспроможних банків і запущена півроку тому. До березня 2017-го в системі реалізувалися активи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), а потім був запущений ще і проект з реалізації непрофільних активів державних підприємств.
Перший мільярд доходу – не єдиний показник роботи ProZorro.Продажі. Таких досягнень можна відзначити кілька. Але при цьому не можна говорити, що мета досягнута: хоч активів і продано на мільярд, в системі виставлені лоти ще на 109,61 млрд грн. І, оцінюючи успіхи, важливо не забувати, що потрібно ще багато чого поліпшити, щоб реалізація була максимально ефективною.

Довідка Finance.UA:

Система ProZorro.Продажі створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів і підприємців.
На даний момент в ProZorro.Продажі вже 974 учасники, які в середньому подають 2,56 пропозицій на торги. ProZorro.Продажі спочатку зробила сферу реалізації майна неплатоспроможних банків відкритою для всіх і дала всім доступ до інформації про торги ФГВФО.
Однак купувати майно могли лише юридичні особи. Після кількох місяців роботи аукціони стали відкритими і для фізосіб – тепер будь-який лот може купити кожен бажаючий.
Другий важливий момент – відсоток підвищення стартової ціни в ході аукціонів. Сьогодні він становить 7,17%. Початкова ціна виставлених на продаж лотів збільшується в ході аукціонів. І хоч згідно з Регламентом аукціон відбудеться, якщо ціна підвищиться всього на 1%, є такі лоти, за які учасники торгуються дуже активно.
На даний момент лідером у зростанні стартової ціни стали торги, в яких продавалися нежитлові приміщення (гаражі) в Харкові. Початкова вартість лота становила 134 522,40 грн. А в ході аукціону ціна зросла на 2230% (!) – пропозиція переможця склала 3 млн грн (3 000 001,00 грн).
Третя #перемога – проект з реалізації майна державних підприємств. Перші лоти в рамках цього проекту були заведені в систему 31 березня. І менш ніж за два місяці було оголошено 66 аукціонів.
70% з них завершилися успішно і це стало несподівано позитивним показником. Дохід від продажу майна в цьому проекті на даний момент складає 7 млн грн.
Але є в роботі ProZorro.Продажі і питання, які вимагають опрацювання та вдосконалення.
Наприклад, піврічний щоденний досвід роботи з системою показав, що для перемоги в аукціоні дуже важливо добре розбиратися в нюансах. А користувачу, який раніше не стикався з подібною процедурою, буває складно спочатку зорієнтуватися.
Він не завжди правильно розуміє, з чого почати і як поводитися безпосередньо під час електронного аукціону.
На цьому етапі повинні активно підключатися майданчики – максимально навчати і консультувати учасників. Їхнє завдання розповідати про всі кроки в роботі, про подачу пропозиції, а також про несподіванки, з якими учасники можуть зіткнутися в самому аукціоні і т.д. Займаючись підготовкою до аукціонів клієнтів, ми переконалися, що велику користь надає їх участь в тестовому аукціоні, який повністю імітує реальний.
За відгуками учасників помічено, що справедливість – це добре, коли вона не зачіпає твої інтереси. В системі є кілька аукціонів, коли переможцем ставав той, у кого ставка була вищою від ставки конкурента всього на 1 копійку. І тоді учасники, які опинилися другими, досить активно обурювалися.
Тому ми завжди рекомендуємо спершу ставити високу ціну, щоб закріпити за собою право останнього ходу в аукціоні і таким чином контролювати процес.
Спільна робота проектного офісу, майданчиків і учасників аукціонів допоможе і надалі продовжувати поліпшувати сферу електронних державних торгів. Перший мільярд, звісно, в список досягнень записується, але роботи ще дуже багато.
Анна Теселько, керівник проекту “Публічні аукціони” торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас